TÓCÓI HARANGSZÓ
A Szent Család Templomból
1. évfolyam 1. szám - az Úr 2000. évének október havában.

Köszöntő

Templomunkat 1998. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén szenteltük fel. Most, a Megtestesülés kétezredik évében a közösségépítésnek újabb jelentős lépéseit próbálgatjuk. Ötvenen elzarándokoltunk Rómába, és most Magyarok Nagyasszonyának havában, - amikor II. János Pál pápa, éppen a mi szép ünnepünkön, az egész emberiséget a Szűzanya oltalmába ajánlja, - közösségünk hívogató (harang) szavát olvasható szavakba testesítjük. Kívánom, hogy ez a Harangszó szép legyen és hívogató. Jusson el minden jószándékú emberhez, akinek a szíve rezonál erre a hangra!Fodor András plébános

Szépen gyarapodó közösségünk életében elérkezett az az idő, hogy egy havonta megjelenő szerény kiadvánnyal örvendeztessük meg a plébániánk iránt érdeklődő embereket.

Újságunk arculata most alakul, formálódik, szeretnénk, ha minél többen magukénak éreznék, elolvasnák. Szívesen fogadunk minden (teljesíthető) kívánságot, jó szándékú kritikát. Egyúttal kérjük híveinket, juttassák el azokhoz is, akik nem tudnak eljönni templomunkba, vagy még nem jutottak el ide, de jó szívvel érdeklődnek dolgaink iránt. Találjon visszhangra bennük egy-egy mondata, mint harangszó.Dr. Németh Béláné, főszerkesztő

Riport

Elsőnek Galgóczi Lajosnét, Máriát, az egykoriSzoboszlai útiközösség"gondnokát" kérdezem: mi hozza el - szinte nap mint nap - ide, a számáranem is túl közeli templomba szentmisére?

- Én édesanyámmal együtt, majd őt felváltva tevékenykedtem a Szoboszlai úti kápolnában, mely ennek az itteninek az elődje, én érzem a folytonosságot. Az első itteni vasárnapi szentmisétől fogva nyomon követhettem, hogyan formálódik a közösség. Először 5-6 ember volt, aztán 20-30, s nemsokára már falat kellett bontani, hogy a régi kápolnánkban elférjünk. Sok segítőkészséget tapasztaltam, míg itt templom lett.Érzem, hogy Isten vezeti ide az embereket.

Szép gondolatok

Mondják: a fájdalmat ésVigasz: mikor egy ajtó

örömet Isten küldibezárul - Isten kinyit

emberi postánegy sokkal szebbet

(Pálos Rozita)

1000 éve velünk és értünk - a Magyar Katolikus Egyház

Események templomunkban 

Október hónapban minden este fél hatkor, közös rózsafüzért imádkozunk templomunkban.

Hat gyermek kapta meg a keresztség szentségét az első vasárnapi szentmisében. Név szerint: Csaba, Ádám, Ábel Benjámin, Áron Dominik, Ádám és György. Kívánjuk, hogy gyarapodjanak testben és lélekben szüleik, keresztszüleik és mindannyiunk örömére!

Október 8-án közösen megnéztük a római zarándoklatunkról készült videófelvételt, lélekben újból átélhettük a gyönyörű utat, s élményeinket megoszthattuk közösségünk érdeklődő tagjaival. 

Október második szombatján (14-én), a régi kápolnánkban karitatív csoportunk lehetőséget biztosít adományok gyűjtésére és osztására. Erre az alkalomra (és minden hónap második szombatján) várjuk azokat, akik örömmel adnak, és jó szívvel elfogadnak adományokat. 

A hónap kétségkívül legnagyobb ünnepe számunkra október 15, amikor apüspök atya 25 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét.

Most válnak Krisztusban nagykorúvá: Almási Gábor, Bakó Ilona, Báránkó Nikolett, BerkiBelián, Berki Zsanett, Brugovszky Sándor, Elek Nikolett, Fekete Anikó, Hekler Melinda, Juhász Gábor, Kálmán Dániel, Kiss Miklós, Kruppa Ádám, Metercsik István, Nemes Gábor, Nyakacska Vilmos, Ombodi Sándor, Papp Gábor, Petrik Judit, Poncsák Réka, Szabó Levente Sándor, Szilágyi Zsuzsanna, Sztakhó Nikolett, Tamási Zsuzsanna és Vass Sándor.

Mindannyiuknak szívből gratulálunk, kívánjuk, hogy érezzék életük során a Szentlélek kegyelmét! A bérmálás után püspök atya találkozik Képviselő Testületünk tagjaival. Köszönjük érdeklődő figyelmét.

Október 28-án délután 4 órától templomunk ad helyet a városunkban évente megrendezésre kerülő 8.ökumenikus énekkari találkozónak, melyre énekkarunk is lelkesen készül Németh Béla karnagy vezetésével. Legyünk minél többen házigazdái e nagyszabású rendezvénynek!

"Beszélj és embertársam vagy,

énekelj és akkor testvérek vagyunk."

(Theodor Gottlieb von Hippel)

Nemzeti Ünnepünk

Október 23.-án az esti szentmisében imádkozunk nemzetünkért.

1956. október 23. - Piros a vér a pesti utcán

...Piros a vér a pesti utcán,

munkások - ifjak vére folyt,

- a háromszín-lobogók mellé

tegyetek ki gyászlobogót.

(Tamási Lajos - részlet)

Életképek

Diakónusunk, NémethJános

Püspök atyánk ránk bízta, két hónapra hozzánk küldte diakónusi gyakorlatra Németh János nyírcsaholyi kispapot.

A ministránsok közül kimagasló alakját már jól ismerjük. Számomra a legjellemzőbb kép róla: evangélium előtt meghajtja fejét András atya előtt, aki áldásával küldi a szent Ige hirdetésére. Ezen kívül áldoztat, keresztel, rózsafüzért vezet, hittanórát tart, énekel a kórusban, kórházba, börtönbe jár... Számított rá, hogy ennyire "bevetik a mély vízbe?"

- Nem tudtam, hogy mi vár itt rám, de miután láttam a lehetőségeket, örömmel vállaltam mindent.Erre készültem évek óta...

- Milyennek ismerte meg a mi közösségünket?

- Egy szóval válaszolhatok: élőnek... Nem formális közösség; lehet érezni, hogy dolgozik a Lélek az emberekben és hagyják, hogy dolgozzon bennük a Lélek...

- Hogyan képzeli el további életét?

- Amit Isten ad, az lesz. Nem félek az élettől, az életfilozófiám a derű, a vidámság, ezt igyekszem mindenhol érvényre juttatni.

- Mi volt a legnehezebb eddigi útján?

- Megtanulni küzdeni, nem feladni... Mielőtt papnak készültem, "szerelmes voltam" a szabadságomba, legalábbis amit annak gondoltam, s ez küzdelem nélküli tengés-lengés volt...

- Meddig lesz nálunk?

- A Krisztus király előtti hét szombatjáig. 

- Mit hiányol a mi munkánkból, hogyan tudnánk hatékonyabban dolgozni?

- A fiatalokat aktivizálni kellene. Az összes katolikus plébánia rátermett, lelkes ifjúságának össze kellene fogni és egy-egy kijelölt napon, felkeresni a középiskolás és nyolcadikos korosztályt az iskolákban. Profi szintű evangelizációra lenne szükség. Egerben van erre példa...

Németh János kispaptársaival már templomunk építésénél segédkezett. Ezután is szeretettel várjuk templomunkba, legközelebb talán már, mint újmisés papot. Isten áldása kísérje minden munkáját!

Bemutatunk egy családot: a Kind család

Aki egyszer is volt már a templomban, Imrét biztosan ismeri: neki köszönhető, hogy nyitva lehet egész nap mind a templom, mind a plébánia. Mindenkinek ajtót nyit, mindenkivel beszélget,(a TESCO és a Máltai jóvoltából) kenyeret oszt, ha az nincs, jó szót, humorba ágyazottat, - ebből mindig van bőven.

Felírja a rendelt szentmisét, egyezteti a beszélgetést a plébánossal, hajnalban már öntöz, füvet nyír, havat seper, s még mi mindent. Mondhatnánk, ez a dolga, hisz ő a gondnok. Szeretik a gyerekek is, pedig olykor "megregulázza" őket.Talán ő ismer legtöbb embert a Tócóskertből. Közösségünk egyik - püspök által felavatott -lelkipásztori segítője, akolitusa.

Felesége Ica, segíti a gondnoki munkájában, ő a plébánia háziasszonya, az itteni otthonosságnak, melegségnek, csinosságnak kialakítója s gondos őre. Éneke biztos hangon száll minden hétköznapi misén. Ingázik régebbi lakásuk és a plébánia között, hogy a fiúk is otthon érezzék magukat. Szilárd tagja a képviselő testületnek és az ifjúsági hittannak. Most Budapesten tanul a Kandó Kálmán Híradástechnikai Főiskolán, míg bátyja, Gellért az Orvostudományi Egyetem hallgatója. Sokan ismerik Ica édesanyját, Gizi nénit, aki gyakran látogat el hosszabb időre a Nagykároly melletti Kaplonyból hozzájuk, hazai ízekkel gazdagítva az itteni konyhát. Mosolygós, fejkendős alakját megismerjük a hétköznapi szentmiséken.

Onnan jött át a család, a határon túlról, mint annyian, Ica ott gyakorolta a templom szolgálatát, Imre is ott kezdett ministrálni.Nehéz volt az újrakezdés, de lassan kialakult minden. 

Tagjai az első házaspár-körnek, a Rózsafüzér Társulatnak és a Kamilliánus Családnak.A Szent Család Plébánia fontos családja. Ajtót nyitnak mindenkinek...

Egy a hónap szentjei közül: Assisi Szent Ferenc

Több mint nyolcszáz éve született az olaszországi Assisi városában. Édesapja Bernardone Péter, gazdag posztókereskedő volt, s fiából is üzletembert akart nevelni. Ferenc azonban katona szeretett volna lenni, barátaival éjszakába nyúló lakomákat rendezni. Gyakran megzavarták a város nyugalmát orgiáikkal. Ferencnek pompás hangja volt, első a tréfacsinálásban, vidám, gondtalan életet élt.

A Szent Damján kápolnában megszólítja őt a megfeszített Jézus: „Ferenc! Építsd fel Egyházamat, lásd, romokban hever!” Ferenc az omladozó kápolnára gondol, eladja apja tudta nélkül az üzlet legdrágább szöveteit, s átadja a pénzt a kápolna javára.

25 éves, amikor végképp elhatározza, hogy „a nagy Király hírnöke” lesz. Városról városra járva bűnbánatot hirdet, sokan csatlakoznak hozzá, mint a szegénység jegyesei. Rómába megy, ahol megkapja a pápai áldást szerzetesi közösség alapítására, hogy teljes szegénységben követhetik Mesterüket. Az Úr sebhelyeivel is megajándékozta Ferencet.

Az általa alapított ferences rend az egész világon elterjedt. Ennek a rendnek köszönhető, hogy a török időkben Magyarországon fennmaradt a katolikus hit.

Augusztusban Padovában és Assisiben járt zarándok csoportunk. Hódolattal álltunk a nagy szentek sírjánál. Perugia dombjain, mint egy hatalmas zászló, úgy tűnik fel Szent Ferenc temploma, felejthetetlen látvány és felejthetetlen élmény Assisi, melyet látni kell, beszélni alig lehet róla. Petrik János

Gyermekeinknek - egy kis feladat.

Akinek van kedve, gyűjtsön minél több J-vel kezdődő tulajdonnevet a Bibliából, s adja oda nov.10-ig Imre bácsinak! A legjobbak jutalmat kapnak!

Egy csepp derű -felnőttnek sem árt.

Október elején egy lelkes vendég így köszön el a pápától kihallgatás után:

- Isten éltesse Szentatyánkat névnapja alkalmából! - A szentatya meghökken:

- De hát most se János nap, se Pál nap... - Az igaz, de Másodika van. - adja meg a magyarázatot a vendég.