TÓCÓI HARANGSZÓ
A Szent Család Templomból
1. évfolyam 2. szám - az Úr 2000. évének november havában.
Előszó a hónaphoz

Az ember az egyetlen élőlény, aki mindenkor, minden kultúrában eltemette, eltemeti halottait, sőt később is megemlékezik róluk, meglátogatja sírjukat.

Mindenszentekkor és halottak napján nagy volt a forgalom a temetőkben. Még az elhagyatottabb sírokra is került virág és egy-egy mécses. Azoknak, akik hozzászoktak már a "szép márványkertek" csöndes magányához, talán zavaró is volt a jövés-menés, de jó volt látni, hogy még mindig olyan nemzet vagyunk, amelyik törődik halottaival, és hogy mindennapos teendőinket félretéve, tudunk időt szakítani arra, hogy közelebb kerüljünk azokhoz, akik már nincsenek velünk. 

Szép mondanivalója volt az ünnepeknek, hogy a halál is része életünknek, de számunkra semmiképpen nem elmúlás, hanem egy újabb csoda kezdete. Ráadásul november első vasárnapján három új taggal is bővült közösségünk, három gyermeket kereszteltek templomunkban. Azt hiszem, így teljesedett ki igazán ez a kis novemberi misztérium. Érdemes ezen elgondolkodni...Almási Gábor

Nem kell szomorkodnunkazért,mert aki hazatért az Úrhoz,

hogy halottainkat elveszítettük,közösségben marad az

hanem hálásnakkell lennünk azért,Istencsaládjával, 

hogy ők a mieink voltak,és csak előre ment.

sőt még most is a mieink;(Hieronymus)

Miért szeret ebbe a templomba jártni?

Ezúttal Nagy Jánosnét, Erzsike nénit kérdeztem meg. Biztosan sokan ismerik őt, hiszen a mosolygós (nyáron ősz kontyos, télen fejkendős) néni; nap, mint nap állandó helyen, a jobb oldal harmadik padsorában ül (ha véletlenül hiányzik, aggódva kérdezzük, csak nem beteg, de legtöbbször kiderül, hogy csak a fiát látogatta meg...).

- Egész életemben Szent Család templomba jártam, 42 évig Józsán, ahol gondoztam is a templomot, eleinte segítséggel, később egymagam. 19 évig szedtem egyházi adót...Az itteni Szent Család közösségbe kezdettől fogva járok, először a kápolnába, majd ebbe a szép templomba. Közel van, és nagyon szeretem az itteni közösséget. Sokakat már név szerint is ismerek...

Néha a dédunokáit is elhozza Erzsike néni, büszke rájuk. Nem gondolnánk, hogy februárban már 88 éves lesz. E hónapban lesz a névnapja is. Isten éltesse sokáig!

1000 éve velünk és értünk - a Katolikus Egyház

Események templomunkban 

- Három gyermek kapta meg a keresztség szentségét az első vasárnapi szentmisében.Név szerint: két Csenge és Noel. Kívánjuk, hogy gyarapodjanak testben és lélekben szüleik, keresztszüleik és mindannyiunk örömére!

- Múlt hónap óta két temetés is volt: Csóra Józsefé és Gaál Máriáé.

- Az e havi adományosztásnak különös aktualitást ad, hogy Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódik minden évben a tevékeny szeretetről való megemlékezés, gyűjtés a karitatív munka támogatására. A mi segítő csoportunk munkája egyre kiterjedtebb. Karitász: annyi, mint szeretet. Krisztust látni minden emberben, mint Szent Erzsébet tette.

- November 4-én az István király téri református templomban ökumenikus zenei áhítat volt a XX. század áldozataiért. Közösségünkből is többen részt vettek.

- Diakónusváltás: Kölcsönös meghatottsággal köszöntünk el diakónusunktól, Németh Jánostól, aki olyan őszintén, hitelesen mutatta meg magát, olyan megragadó példabeszédekben tanított, hogy könnyű lesz rá emlékeznünk. Örülünk, hogy mi lehettünk az elsők, akiknél igazi munkáját elkezdte.Egy pap helye ott van, ahová Isten irányítja, azt teszi, amit Isten akar. Köszönjük, hogy hozzánk küldte az Úr, gazdagodtunk általa. (A vasárnapi misén nemcsak Andika sírt...) Szeretettel várjuk új diakónusunkat, Lengyel Józsefet is. Német(h) után Lengyel...

- November az őszi bálok időszaka is: 18-án sokan megyünk a Szent Anna Székesegyház hagyományos keresztény báljára a Tóth Árpád Gimnáziumba.

- November 26-án a kerek házassági évfordulójukat ünneplő házaspárokat várjuk közös ünneplésre, házasságuk megáldására.

- Közeledik az advent. Templomunkban reggelente rorátéra, délutánonként 9 alkalommal a Szállást keres a Szent család - néphagyomány felújítására várjuk testvéreinket.

- Reméljük, hogy a Mikulás sem kerüli el a játszóteret és templomunkat.

A mi ifjúságunk: Hekler Melinda I. Báránkó Nikolett II.helyezést ért el a Svetits- XX. századi költőkből rendezett - szavalóversenyén. Petrik Anitának sikerült a középfokú német nyelvvizsgája. Gratulálunk!

A Boldogmondások margójára...(Mt. 5,1-12 versekhez)

Boldogok, akik észreveszik egy diófában a bölcsőt, az asztalt és a koporsót, és mindháromban a diófát, mert nemcsak néznek, hanem látnak is.(GyökössyEndre)

Életképek

A Játszótér mindenkié! Ezt valóban így érzik a kisgyermekes Tócóskertiek. Sőt vannak, akik máshonnan is eljönnek ide a játszótér kedvéért...

- Csábítottak a fajátékok, a szép környezet és bejöttünk - mondja Szűcs Erika, a 3 éves Eszterke és a négy hónapos Dóra édesanyja.- Én inkább délelőttönként jövök, akkor összegyűlik egyszerre 10 család is (mármint egy-egy szülő, nagyszülő a gyermekekkel). Ismerjük egymást, szoktunk beszélgetni...

- Nekem inkább a feleségem szokott jönni, de most, vasárnap délelőtt ő végzi a házimunkát - mondja Fekete Csaba, akinek gyermekei nem is játszani jöttek: a 9 hónapos Csaba még nem, a hetedikes Kinga már nem használja a hintát, mókuskereket. (Előbbi nyugodtan alszik kocsijában, utóbbi a történelemkönyvét lapozgatja el-elkalandozó tekintettel...) - Olyan ez a környezet, mint egy kis oázis a lakóteleprengetegében...

- Valóban, a gyerekeknem csak játszanak itt, hanem nézegetik a növényeket, a virágokat. Katicát fognak, diót szednek... Hallgatják a harangszót...

- Mi nem a Tócóskertben lakunk, a görög misére jöttünk, de amígaz nem kezdődik, Dóra és Laura itt játszanak egy kicsit - mutatkozik be kérésemre Soltész Judit. Ebből adódik, hogy megkérdezzem a többieket, ismerik-e a templomot is. Épülésétől kezdve figyelemmel kísérik, voltak már bent - de nem katolikusok. Egyikük nem vallásos, másikuk érdeklődik, vajon vállalják-e olyan gyermek keresztelését, akinek szülei nem katolikusok? (Az elmúlt vasárnap az egyik megkeresztelt kislány épp játszótéri kisbaba volt...) 

Imre, a gondnok gyakran beszélget a játszótéren a gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. Ő úgy számítja, több száz kisgyerekes család is megfordult már itt a kertben. Magukénak érzik a lakótelepiek, mint ahogy az is. A gyerekek jobban tudják, hogy nem csak a játszótér, a templom is mindenkié. A minap láttam, ahogy egy kicsi elengedve anyja kezét már fordult is be a templomkapun: "Megyek Bim-Bam bácsihoz..."

Bemutatunk egy családot: a Berényi család

Dr. Berényi Dénes fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, hazánkban és külföldön is megbecsült tudós. "Inkognitóban", szerényen jár kel köztünk, mint egy álruhás király. Felesége, Bódor Elvira elmegyógyász, a szegények és elesettek "nagyasszonya". Vallásosságuk hitelét mi sem bizonyítja jobban, mint a mögöttük álló gazdag életút: Elvira nem csak maga volt svetitses, hanem leányát, is oda íratta (fiuk is a Svetits épületébe járt, az akkori Tóth Árpádba...). Immár nyolc unoka boldog nagyszülei: Ritának 5, Bandinak 3 gyermeke van. A legnagyobb unoka 18, a legkisebb 2 és fél éves... András, munkahelye, a Forrás révén kicsit tócóskerti is: gyermekei gyakran teszik élővé a szombat esti szentmisét.

De térjünk vissza Dénesékre: Elvira 1942 óta tócóskerti, családjuk Máramarosszigetről költözött ide. A Szoboszlai úti iskolába járt a család szentmisére, s később - Elvira kedvéért - Dénes is. Nehéz időket éltek át; mégis, mikor arra terelem a szót, hogy sokaknak erőt adó, heroikus helytállás volt az ő kereszténységük, szabadkoznak: volt abban egy kis "lapítás", hogy a munkájuk megmaradjon...

Tagjai a legrégibb biblia-közésségnek, a képviselőtestületnek, a kamilliánus családnak, az egyik házaspár-körnek, az énekkarnak. Szóvá teszik, ha valami nem tetszik nekik, minden erejükkel segítik szeretett templomukat és közösségét... 

Éljen a Király!(Krisztus Király ünnepe, november. 26.)

Egy a hónap szentjei közül: Szent András Apostol

Betszaidában (a Genezáreti tó partján) született, Jónás halász fia és Péter fivére. Keresztelő Szent János tanítványa volt, őt hívta meg Jézus legelőször, s Péterrel, Jakabbal és János evangélistával alkották az Úr első négy tanítványát.

Kis-Ázsiában, a Fekete-tengertől délre fekvő országokban, valamint Trákiában és Görögországban térített.

Életének utolsó állomása Patrasz volt, ahol a helytartó feleségét megkeresztelte. A helytartó megharagudott rá, megkorbácsoltatta és „X” alakú keresztre (András-kereszt) kötöztette Andrást, hogy lassú halállal haljon meg. A kereszten függve két napig prédikált a legenda szerint, s amikor a szolgák kínozni akarták, megbénult a kezük. A haldokló András körül égi fény világított, s a helytartó még ekkor is gúnyolta. Ebben a gúnyolódásban megtébolyodott, s útban hazafelé meghalt.

Az egyházi év kiszámításánál fontos dátum a szent ünnepe, november 30, hisz az ehhez a naphoz legközelebb eső vasárnap advent első vasárnapja, az új egyházi év kezdete.

Az aranygyapjas rend (Jó Fülöp alapította 1429-ben) fő patrónusa, és számos országé, városé. Védőszentként tisztelik a halászok, halkereskedők, kötélverők, hentesek, vízhordók, továbbá a bányák védőszentje.

Nyári római zarándoklatunk során két alkalommal is volt szentmisénk a róla elnevezett templomban. Ez a templom is hatalmas oszlopcsarnokos, mint a többi római templom, s az oltárkép éppen a keresztre feszített Szent Andrást ábrázolja, égi fénnyel és angyalokkal körülvéve. Részt vettünk egy koncelebrációs főpapi szentmisén, ahol András atya is a misézők között volt, majd itt mondtuk el római búcsú misénket, ahol a kántorunk használhatta az orgonát, s a lányok és a zarándokcsoport énekét csodálatosan visszhangozták a templom márványfalai, oszlopai.Petrik János

Gyermekeinknek - egy kis feladat, és jó hír

E havi feladatunk: szólánc készítés. Jussunk el Ádámtól Éváig úgy, hogy csupa ószövetségi nevet használunk fel, és a következő név kezdőbet­űje megegyezik az előző név utolsó betűjével. Pl. Ádám - Mózes - Salamon - Noé - Éva. Minél hosszabb legyen a lánc! A megoldásokat december 10-ig adjátok oda hitoktatótoknak, vagy Imre bácsinak a sekrestyében!

„J” betűvel kezdődő bibliai neveket 12-en küldtetek. Jó sokat gyűjtöttetek, ügyesek vagytok. Mivel nem tudtuk eldönteni, hogy kié a legjobb, sorsolás alapján (Németh János diakónus volt a sorshúzó) hárman kapnak közületek egy-egy tábla csokoládét: Bakó Krisztina, Gyarmati Ádám és Gyarmati Gábor. 

Egy csepp derű -felnőttnek sem árt.

- Mi volt Jézus egyik legnagyobb csodája?

- Hogy az olajfák hegyén imádkozott... 

Isten éltesse a novemberi névnaposokat és a jubiláns családokat!