TÓCÓI HARANGSZÓ
A Szent Család Templomból
10. évfolyam 12. szám - az Úr 2009. évének december havában.

Minden Testvérünknek, Olvasónknak, ezúton is kívánunk Kegyelmekben gazdag Karácsonyt!

Eseményektemplomunkban

Az elmúlt hónapban egy gyermek, Áron kapta meg a keresztség szentségét templomunkban, volt két temetés is plébániánk területéről: Kiss József és Keresztes Pálné Kiss Irén testvéreinket temettük. 

Lassan véget ér az adventi időszak, a szombat esti szentmisében már a negyedik gyertyát is meggyújtjuk a koszorún. Hétfőtől csütörtökig még hajnali szentmisék lesznek, szerdán 5 órától lesz a Szállást keres a Szent Család kilenced utolsó alkalma. December 24-én délután 4 órakor bezárjuk a templomot, és este 11-kor nyitjuk ki újra, az éjféli mise előtt fél 12-től a gyerekek pásztorjátékát nézhetjük meg. December 25-én 9 órától lesz az ünnepi szentmise, karácsony másnapján szokás szerint este 6 órakor jöhetünk szentmisére.

December 27. Szent Család vasárnapja, templomunk búcsúja.

A hittanosok téli táborát december 28-30. között, a már jól ismert bélapátfalvi táborhelyünkön szervezzük. Fejenkénti hozzájárulás, az útiköltséggel együtt 2 ezer Ft. Jelentkezni dec. 25.-ig lehet a sekrestyében. 

December 31-én este 6 órakor lesz az év végi hálaadó szentmise. Akik plébániai közösségben szeretnék tölteni a Szilveszter estét, azokat várjuk a Forrás közösségi termébe. Éjfélkor szentségi áldással kezdjük az új évet a Templomban.

Elsőáldozóink

Advent harmadik vasárnapján 14 gyermek vette magához első alkalommal az Oltáriszentséget templomunkban: Baranyai Bernadett, Foltin Vencel, Gellért Tibor, Gyarmati Dominik, Illés Bence, Kovács Cintia, Kürti Veronika, Mikáczó Attila, Puja Sarah, Szabó Bence, Széles Péter, Szénás Dávid, Szénás Gábor és Szigeti Máté. Adjunk hálát értük, és kérjük az Urat, segítse őket, hogy kitartóan járjanak azon az Úton, melyre ráléptek! 

"Imáiddal fogadj örökbe egy papot"!

A papság éve jegyében XVI. Benedek pápa meghirdette a „Fogadj örökbe egy papot” kezdeményezést, bátorítva a híveket, hogy imáikkal és erőfeszítéseikkel kérjék Krisztust, hogy adjon erőt és kitartást papjainak küldetésük teljesítésében. Nem is sejtjük, hogy mennyit segíthetünk, ha mi is csatlakozunk a kezdeményezéshez. Ne gondoljuk, hogy nem tehetünk semmit! Az imaháttér biztosítása nagyon fontos feladat, még Teréz anya is kérte segítőitől, hogy így tegyék lehetővé munkáját. Nem lehet az ima erejét eléggé hangsúlyozni. Egy közösség, amelyik a papjáért imádkozik, egészen biztosan gyarapodásnak indul, de ne feledkezzünk el szeminaristáinkról sem! Imádkozzunk értünk, hogy kitartsanak a megkezdett úton! December 12 - én volt szerencsém meghallgatni Katona István egri segédpüspök ünnepi szentmiséjét, amelyet püspökké szentelésének 20. évfordulóján mutatott be az egri Bazilikában. Az atya hálaadással emlékezett meg azokról, akik imádkoztak érte, és paptársaiért. Imádkozzunk mi is, hogy papjainknak legyen ereje a szolgálathoz! Külön megemlítem, hogy a klerikusi szolgálattól eltiltott papok is papok. Imádkozzunk a szolgálatba való visszatérésükért! 

Beszámoló az ifjúság szeretetszolgálatáról Gálospetrin - 2.

Szeretetszolgálatunk második állomásaként, Gálospetribe érkeztünk biciklivel, ahol az árvaház lakóinak igyekeztünk segíteni. Érkezésünket nagy szeretettel fogadták. Az ott tartózkodásunk alatt a gyermekeket óvodába kísértük és a kinti munkában (kukoricatörés) lelkesen tevékenykedtünk. Remélem, hogy minél hamarabb visszatérhetünk. Lipák Lilla

A partiumi három nap intenzívnek bizonyult. Legfőképpen az örömökben. Ha gyöngysorrá kellene fűznöm őket, az első gyöngy az odaút második fele volna, amikor egy defekt miatt gyalog számláltuk tovább a kilométereket, s Értarcsán libasoros "körmenetként" hangosan imádkoztuk a rózsafüzért. A második szem a reggeleké, a gyermekek oviba és iskolába kísérése miatt. Ez nekünk, lányoknak volt kiváltságunk, és versengtek is a kegyeinkért ezúttal az otthon kishölgyei. Mindegyikőjük a kezünket akarta fogni, közben buzgón ismerkedtek velünk és meséltek magukról, családjukról. Harmadikként az imádságos, játékos munka gyöngye következne. A negyedik a segítők odaadása, az ötödik pedig a lakók mindennapi életébe való 'belecsöppenés' volna. Igazi kaland volt kilenc sajtkukacot rendrakásra bírni vagy a nagy "i" betűk sorbaírásának örömeit felvillantani egy kisiskolásnak. Kiválogattuk együtt a legmegfelelőbb másnapi ruhát, a kisebbeket bepelenkáztuk, majd következett az esti ima, a nap legjobb és legrosszabb mozzanatának megosztása és az altatódal. Hálás gyerekeket ismertünk meg bennük. (Elárulok egy titkot is: elhatároztuk, hogy szokássá tesszük a látogatásunkat Petribe... csak akkor már magunkkal visszük az itthonmaradtakat is.)Fonay Emese

Ezúton is szeretném megköszönni Laci atyának, hogy a út szervezésekor rám is gondolt, és sorba-kerekező lúd-társaimnak, hogy ismét szívesen fogadtak, hiszen én (sajnos!) csak alkalmi tagja vagyok ennek a pompás közösségnek. Azt hiszem erre a három napra, mint meghatározó élményre még nagyon sokáig jó szívvel fogok visszagondolni. Úgy érzem, hogy mindvégig csak kaptam: "munka" közben szeretetet és odafigyelést a kis csapatunk tagjaitól, szórakozás közben pedig olyan szeretethullámokat a csöppektől, amiből még hetekig képes lettem volna táplálkozni még akkor is, ha máshonnan nincsen utánpótlás. Hála mindenért! Gálospetri egy nagyon különleges hely, különleges emberekkel, akiktől rengeteget lehet tanulni. Egy olyan példa, amire oda kell figyelni!Vadász Gabriella

Telnek az évek... - Mi újság a Szilágyi családban?

A Szilágyi családot a 2003. februári számunkban mutattuk be. A felnőttek életében nem történt nagy váltás, az édesapa, Sándor azóta is orthopéd cipészként dolgozik (ő református, csak alkalmanként kíséri el a többieket a szentmisére), felesége Márta pedig a kereskedelemben dolgozik, immár boltvezető-helyettesként. Együtt lakik velük Márta édesanyja, Veres Jolán, aki sokat segít a háztartásban és a gyermekek nevelésében, együtt szoktak jönni a templomba.

A gyerekek életébe hozott jelentős változást az elmúlt hét év. Az idősebbik fiú, Norbi még akkor volt elsős a Kazinczy Ferenc Általános iskolában, idén már végzős. (Ő egyébként még Nagyváradon született, Erdélyből települt át ugyanis a család 1999-ben). Óvodás korától kezdve járt hittanra, tavaly bérmálkozott. Matematika-informatika tagozatra jár, a középiskolában is ezt a vonalat szeretné folytatni. Szabadidejében sportol: teniszezik és versenylövészetre jár, ahol sikereket is ér el, érmeket hoz a versenyekről. Öccse, Balázs 4.-es, szintén a Kazinczyban., testnevelés tagozatos, ő az örökmozgó a családban. Ő - ahogy korábban Norbi is - úszásra jár. Emellett részt vesz az iskolai hittanórákon, ő elsőáldozó volt tavaly. Tavaly kezdett gitározni tanulni, nagyon szereti, lelkesen gyakorol és elég jól halad, reméljük, hogy nemsokára az ifjúsági misékbe is bekapcsolódik hangszerével.

A vasárnapi szentmiséken felolvasó családok:

Dec. 20. (Advent 4. vasárnapja): Ujlakán család

Dec. 24. (Karácsony, Éjféli mise): Báránkó család

Dec. 25. (Karácsony, Ünnepi mise): Németh család

Dec. 27. (Szent Család vasárnapja): Almási család

Jan. 1. (Szűz Mária, Isten anyja): Mária Légió

Jan. 3. (Urunk megjelenése, Vízkereszt): Hajdu család

Jan. 10. (Urunk megkeresztelkedése): Betánia

Egy a hónap szentjei közül: Juan Diego

A guadalupei látnokJuan Diegomexikói indián volt, akinek a feljegyzések szerint 1531-ben megjelent a Szűzanya a Tepeyac dombon, amely ma a világ leglátogatottabb zarándokhelye. 2002. július 31-én, Juan Diegót II. János Pál pápa avatta szentté, és ezzel az első amerikai indián szent lett. 

Juan Diego földművelő volt, neve indián törzse nyelve szerint „Beszélő Sas”. 47 éves volt, amikor az első ferencesek megérkeztek területükre misszionálni. Feleségével együtt az elsők között lehettek, akik az indiánok közül a keresztény hitre tértek. A fennmaradt írásos dokumentumok négy jelenésről számolnak be. A jelenések után, Diego egyszerű indián köpenyén Jézus Anyjának máig sem fakuló egész alakos képe volt látható. A Tepeyac hegyén felépült Mária-szentély, melyet a Guadalupei Szűz tiszteletére szenteltek, őrzi a Mária-képpel ékesített szegényes indián köpenyt, a tilmát.

Mária egy egyszerű földművest, a tiszta lelkű Juan Diegót választotta ki üzenete továbbadására, éppen akkor, amikor úgy tűnt, hogy Mexikó evangelizálása holtpontra jutott. A csodás eseményeknek és a kegyképnek köszönhetően 1538-ra az indiánok többsége megkeresztelkedett… 

Budán, a Magyar szentek templomában december 12-én immár harmadik alkalommal tartották meg a Guadalupei Szűz Mária emléknapját. Fr. Julián többek között Mexikóváros, Csíksomlyó, Lourdes, Fatima kisugárzására, az újpogányság kihívásaira és annak az útnak a meglelésére szeretné irányítani az egybegyűltek figyelmét, amely Mária szeplőtelen szívén át vezet Krisztushoz.

Petrik János

Szép gondolat 

"Hiszen Istennek a balgasága bölcsebb az embereknél, és Istennek a gyöngesége erősebb az embereknél."(1Kor 1, 25)

Gyermekeinknek- Tudtad? Gondoltad volna? 

Az afrikai gyerekek fekete bőrűnek képzelik a Szent Családot, afrikai arcvonásokkal, így is ábrázolják őket, amikor Betlehemről készítenek képet.

Egy csepp derű- felnőttnek sem árt

Pásztor és nyáj

Egy atya még káplán korában az Alföldön egyik tanyára ment misézni, de a rossz idő miatt csak egy bácsi jelent meg. Mondta neki, hogy egy emberért nem érdemes prédikálni. De az öreg így válaszolt: Plébános úr, én állattenyésztő vagyok, és ha az istállóban csak egy barom áll, annak is adok eleséget. A káplán atya fél órás prédikációval állt bosszút a megjegyzés miatt, és a végén megkérdezte, hogy meg van-e elégedve. Igen, - válaszolta az alföldi magyar, - szép volt. De tudja, én állattenyésztő vagyok, és ha csak egy marha van az istállóban, nem adom neki az egész csorda takarmányát...