TÓCÓI HARANGSZÓ
A Szent Család Templomból
11. évfolyam 6. szám - az Úr 2010. évének június havában.

 

Sacramentum ordinis - egyházirend szentsége 6.

Az egyházirend szentségének felvevője

1. Dogma, hogy szentséget csak olyan vehet fel érvényesen, aki meg van keresztelve. A keresztség a többi szentség kapuja. Hivatalos döntés nincs róla, sokan mégis dogmának tartják (mások csak biztos teológiai tanításnak), hogy ezt a szentséget csak férfi veheti fel érvényesen.

2. Az egyházirend szentségének megengedett felvételéhez kegyelem állapota és a mindenkori jogi előírások megtartása szükséges. Ma érvényes legfontosabb előírások: megfelelő életkor, testi-lelki alkalmasság, teológiai felkészültség, erényes élet, bérmálás, egyházi büntetésektől való mentesség, a szentelési fokozatok és időközök megtartása. Ezek csak a megengedettséghez tartoznak, nem az érvényességhez.

3. A szentelési fokozatok meg nem tartásának az érvényességre való hatásában nem egyöntetű a hittudósok véleménye. Olyan ember püspökké-szentelése, akit előbb nem szenteltek áldozópappá, a régebbiek többségi véleménye szerint nem érvényes, mert a püspökség nem közöl áldozatbemutató hatalmat. Ma egyre több tudós vallja ennek ellenkezőjét: a püspökszentelés a papi hatalom teljességét adja meg. Timóteusnál, Titusznál és Barnabásnál csak egy szentelésről tudunk, és a liturgiatörténet is tud felmutatni olyanokat, akik laikusból lettek püspökké. Mivel a diakonátus nem közöl teljesen új lelki hatalmat, hanem csak az általános papság feladatait avatja élethivatássá, ezért a hittudósok általában úgy vélik, hogy olyan megkeresztelt férfi is pappá szentelhető, akit nem szenteltek diakonussá. (Előd István Dogmatika könyv)                                   Papp László

 

Események templomunkban

Ebben a hónapban három gyermek, Csaba, Dominik és Milán kapta meg a keresztség szentségét templomunkban, és volt egy esküvő is: Kinczler Lajos és Szabó Hajnalka kötöttek házasságot. Plébániánkhoz tartozó temetés most nem volt, ma kaptuk viszont Tornyi Vilmosné Ildikó halálhírét, aki aktív tagja volt közösségünknek, részt vett a Mónika közösség, a Karitasz és az énekkar munkájában. Mindig mosolygott, mindenkihez volt egy-két kedves szava. Súlyos betegség után, szentségekkel megerősödve tért meg Teremtőjéhez. Nyugodjon békében!

Hittanos tábort szerveznek Hajdúsámsonban 8-14 éves gyermekek részére, jún. 28-tól július 3-ig. A lelki töltödés mellett vidám programokkal. Helyszín a sámsoni templom és plébánia, szállás sátrakban. Jelentkezési díj: 3.000 Ft, gyülekezés hétfőn 9.30-kor a debreceni buszpályaudvaron. Még lehet csatlakozni! Részletesebb információ: Kiss Szabolcsné Klári néni, 30/664–4056

Július 21-24-ig pedig ifjúsági tábor lesz Hajdúsámsonban, Simon János atya (John Simoneau, Amerikából, a Krisztus Légiója Szerzetesrend papja) vezetésével. Téma: Isten az életemben - az Egyház az életemben. Részvétel 15 éves kortól. Részvételi díj 3.000 Ft (4 nap teljes költsége). Érdeklődni és jelentkezni Vasas Jánosnál lehet: vasascsalad@freemail.hu, (30) 2367 321

Templomunkban jótékonysági hangversenyt szervezünk, július 10-re. Várjuk azok jelentkezését, akik szívesen játszanának komolyzenei darabot. Jelentkezés: kántorunknál, Dobróczki Emesénél a 06/20/363-0743 mobilon.

Templomi ifjúságunk júli. 12-17. között Pécsett táborozik László atya vezetésével.

 

Zúgva, bőgve törte át a gátot...

"Sok szörnyű csapás sújtja mostanában szegény kis hazánkat"- sóhajtott fel a minap egy kedves katolikus dalostárs, mikor kóruspróbára gyülekeztünk. Bizony naponta halljuk, olvassuk a híreket: falvakat zár el a víz a külvilágtól, emberek ezreinek válik lakhatatlanná az otthona, megy tönkre egy csapásra életük munkája; mások nem tudják megtermelni kenyerüket a bevethetetlen földeken. "Hajh, de bűneink miatt gyúlt harag kebledben..." - mondhatnánk a Himnusz szavaival. Megérdemeltük. De azt is tudjuk, nem azokat sújtja igazán a természeti katasztrófa, akik erre rászolgáltak, a dolog nem ilyen egyszerű. Szegény embert még az ág is húzza. Istenem, mit üzensz ezzel? - keresi a választ a hívő ember is, aki pedig tudja, hogy minden szenvedésnek van értelme. Az máris látszik, hány ember mozdul segítőkészen, hányan küzdenek a gátakon, mennyien adnak, legtöbben a kevésből, hogyan szervez, dolgozik az egyház, a Karitász, sok-sok jószándékú ember. Megtapasztaljuk, milyen jó adni, segíteni.

Azért mégis reménykedve, tiszta szívvel esdünk: "Megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt."           Németh Béláné

 

Mindenkit vár a Máltai játszótér!

Bizonyára sok szülőt tölt el jó érzéssel, ha tudja, hogy kiskorú vagy éppen kamasz gyermeke olyan helyen tölti szabadidejét, ahol a játék és kikapcsolódás mellett kreatív fejlődés részese is lehet. Napjainkban sajnos igen kevés ilyen jellegű lehetőség áll a gyermekek és a szülők rendelkezésére.

Éppen ennek a gondnak megoldásában és könnyítésében igyekszik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszóterei segítségével részt venni. Célközönségünk elsősorban a lakótelepeken illetve a nagy tömbközösségekben élő gyermekek megérintése, felkarolása, szabadidejük hasznos és fejlesztő programokkal való kitöltése. A feladat és a célok megvalósítása érdekében programsorozatunkat a „Játszva megelőzni” címmel láttuk el, mely hűen és méltó módon tükrözi szervezetünk gyermekekhez fűződő ars poeticáját.

A debreceni Máltai Játszótér Debrecenben, a Lehel utca 56.szám alatt (az Újkerti domb lábánál) immár 6 éve - 2004 tavasza óta - várja kedves látogatóit gazdag programjaival és színes játékrepertoárjaival. Az udvaron található és minden gyerekkorosztály számára érettségüknek és fejlettségüknek megfelelő játékszerek mellett a játszóházban társasjátékok kibérlésére, emellett zárt helyen ping-pongozásra és biliárdozásra is van lehetőség.

A játszóház mindemellett hetente kétszer (kedden és szerdán 10 és 11 óra között) zenebölcsivel várja a 0-3 év közötti kisvendégeit az édesanyákkal együtt.

Amennyiben szeretné gyermeke születés-vagy névnapi zsúrját közösségi keretek között megünnepelni, akkor játszóházunk ebben is szolgálatára áll:

-szombatonként 10-13 óráig illetve 15-17.30 óráig

-vasárnaponként 10-13 óráig illetve 15-17.30 óráig

Ezen felül a gyermekek kézügyességének fejlesztése érdekében meghatározott időszakonként kézműves foglalkozásokat is tartunk elhívott szakemberek segítségével.

Amennyiben felkeltettük kedves olvasóink figyelmét, akkor szeretettel várunk minden kedves gyermeket, szülőt és érdeklődőt az év szinte minden napján:

Nyitva tartás: szept.-febr.:9-17; márc.-május:9-18; jún.-aug.-9-19 óráig.

Játszóterünk, a Tócós kertben élő látogatóink számára, amennyiben tömegközlekedési eszközzel kívánják megközelíteni, a 12-es busszal lehetséges!

Mindenkit szeretettel várunk!                                                         Ferenczi János

 

Telnek az évek... - Mi újság a Gellért családban?

Hét éve már, hogy először bemutattuk ezt a kedves családot, akik három generációval képviseltetik magukat templomunkban. "Nem sok minden változott, csak a gyerekek nőttek, mi meg öregedtünk..."- kezdi a beszélgetést a nagymama, Halászné Marika. Csak nehezen sikerült vele időpontot egyeztetnem, hogy megejtsük az interjút, ő ugyanis továbbra is a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete Hajdú-Bihar megyei csoportjának vezetője, és ez nem kis elfoglaltsággal, szervezési munkával jár. Kéthetetne tanácsadást tart, most éppen a jövő héten esedékes gyerektábort szervezi. “Nem is gondolják, milyen nagy probléma ez a betegség, mennyi mindent kell újra tanulni, hogy valaki a szigorú diétát képes legyen betartani” - magyarázza. "Nagyon oda kell figyelni, még egy búzakenyér morzsa is árthat. Nem lehet használni ugyanazt a kést sem, ha már búzakenyeret szeltek vele." Sajnos a család több tagja is érintett, a lánya, Marika, és a nagyobbik unoka, Orsi után a család legkiseb tagjáról, Tibikéről is kiderült előző bemutatásunk óta, hogy lisztérzékeny. Ők már beletanultak ebbe az életformába, maguknak sütik a kenyeret, gyúrják a tésztát, a süteményeket is speciális alapanyagokból készítik.

         A nagypapa, Imre már 80. éves, keveset tud segíteni, de a nagymamának nagy segítség a család, a gyerekek és az unokák - akár az egyesületi dolgokról, akár kerti munkáról van szó. A szülők mindketten dolgoznak, Marika az egészségügyben, férje, Tibor a MÁV-nál. A gyerekek mindketten a Lilla Téri Általános Iskolába járnak, illetve Orsi már csak járt, most ballagott ugyanis, szeptembertől a Csokonai gináziumban folytatja tanulmányait. Öccse, Tibi most lesz negyedikes. A családnak nagy öröm, hogy ott az iskolában tudnak járni hittanórára, és a közösség nevezetes alkalmain is részt vesznek, szerepeltek például a karácsonyi pásztorjátékban. Tibi most lett elsőáldozó - nagyon hálásak, hogy van rá lehetőség a templomunkban, hogy gluténmentes ostyával áldozzanak. A családnak nem kis nehézséget okoz együtt élni ezzel a betegséggel, de igyekeznek ezt derűsen tenni, és másokon is a lehető legtöbbet segíteni.

 

A vasárnapi szentmiséken felolvasó családok:

Június 27. (Évk. 13. v.): Kókai család                 Július 4. (Évk. 14. v.): Almási család

Július 11. (Évk. 15. v.): Mária légió                     Július 18. (Évk. 16. v.): Hajdu család

 

Egy a hónap szentjei közül: Prágai Boldog Ágnes

 (Prága, 1205. + Prága, 1282. március 2.)

Apja I. Ottokár cseh király, anyja Konstancia, III. Béla királyunk leánya volt. Hatalomra törő apja a kis Ágnest sakkfiguraként ide-oda mozgatta jellemtelen politikai játékainak sakktábláján. A ráerőltetett eljegyzés után elkerülhetett a prágai udvarból. Ágnest Szent Hedvignek gondjaira bízták, aki a trebnitzi cisztercita nővérek kolostorában helyezte el őt. A magasan művelt nővéreknél töltött idő, döntő hatással volt egész életére.

Amikor Ágnes jegyese egy vadászaton szerencsétlenül járt, a kislányt hazavitték Prágába, és egy időre a premontrei nővérekre bízták Doksonyban. Közben a becsvágyó apa új, politikailag még előnyösebb kapcsolatot keresett. Mit sem törődve immár felnőtt leánya ellenkezésével, aki mindenáron szerzetesnő akart lenni, eljegyezte őt a császárral. 1230- ban váratlanul meghalt Ágnes apja, Ottokár, s ekkor a pápa, IX. Gergely segítségével Ágnesnek sikerült rávennie vőlegényét, hogy adja vissza szabadságát.

A huszonöt éves hercegnő egy pillanatot sem késlekedett: királyi öltözetét durva darócra cserélte föl, s Prága város peremén, a nyomornegyedben keresett magának egy kis házat. Észrevette azt a minden képzeletet fölülmúló társadalmi igazságtalanságot, ami a különböző osztályokat elválasztotta egymástól, s ami arra késztette Assisi Szent Ferencet és Klárát is, hogy elhagyják szüleik előkelő városi otthonát. Őket követte a cseh hercegkisasszony is.

Ágnes rávette testvérét, Vencel királyt, hogy építtessen nekik kolostort (és Szent Jakab tiszteletére templomot) közvetlenül a kis ház közelében, ahol lakott. A kolostor körül csakhamar kórházak és árvaházak, menhelyek és lepratelepek egész koszorúja létesült.

Ágnes a családja iránt is megőrizte nagy szeretetét. Ha a szükség úgy kívánta, erélyesen és okosan közbe tudott lépni ügyeiket támogatva. Halála előtt nem sokkal békét szerzett Vencel király és lázadó fia, Ottokár között. Hetvenhét éves korában, 1282. március 2-án halt meg.

                                                                                                                          Petrik János

Szép gondolat: (Süveges Gergő)

        Mindenesetre van még néhány ilyen egzotikus élőlény, aki azt képzeli, hogy a világ rendje mégiscsak az, hogy az ember megszeret valakit, dönt mellette, feleségül veszi, és hű marad hozzá.          

 

Gyermekeinknek- Bibilai találós kérdés


A múlkori feladvány: Ég, de mégsem ég el, - Úr hegyénél lángol, - saruját leoldja - előtte egy pásztor. Megfejtése: az égő csipkebokor

Az új találós kérdés: Földre dobva kígyó, - felemelve fegyver, - máskor meg kettévált - előtte a tenger


 

V igyázok magamra és másokra. A misét és az imát nem mulasztom el.

K erülöm a mérgező dolgokat (testi, szellemi síkon). Á ldás leszek környezetemre.

C ivakodni semmi körülmények között nem fogok. I dőben kelek és fekszem.

Ó-,  vagy Új szövetségi Szentírásból minden nap olvasok, elmélkedek.

 

Egy csepp derű- felnőttnek sem árt

        Az orvos két óvodás kisfiával sétál. Amikor egy templomhoz érnek, a kisebbik megkérdezi: - Ez mi? - Ez egy templom - világosítja fel a bátyja. - Mi az a templom? - A jó Isten háza. Öcsi elcsodálkozik: - Hát a jó Isten nem az égben lakik? Bátyja hamar megtalálja a választ: - Ott lakik, de itt rendel.