TÓCÓI HARANGSZÓ
A Szent Család Templomból
1. évfolyam 3. szám - az Úr 2000. évének december havában.
A KARÁCSONYFA

A mi karácsonyfánk az élet fájának szimbóluma. Kapcsolatban van az Évának és Ádámnak halált hozó végzetes fával is. A kedvelt örökzöld jegenyefenyőn már a 16. sz.-ban megjelennek a ráaggatott almák és ostyák - előbbiek a megkísértés, utóbbiak az élet fájára utalva. Krisztus teste, mely a bűnök bocsánatáért adatott.

Később a fa díszítése egyre dúsabb lett: az alma és ostya mellett megjelentek a rózsák, csengőcskék, majd a gyertya is, hogy a fenyő, mint „fénylő fa” hirdesse: „most a világosság a sötétségbe jött”; és hogy Krisztus „a világ világossága”.

A maihoz hasonló karácsonyfát 1605-ben Strassburgban állítottak föl, gyertyákkal azonban először 1737-ben világították ki. Magyarországon 1825-ben állított karácsonyfát egy osztrák nő. Érdekes módon a fadíszítés inkább református területeken terjedt, a katolikusok inkább a jászol megjelenítésére törekedtek.Lengyel József 

Karácsonyi ének(részlet)

Mért fekszel jászolban, ég királya?...Becsesnek láttad te a földi test

Visszasírsz az éhes barikákra.koldusruháját, hogy fölvetted azt?

Zenghetnél, lenghetnél angyalok közt:s nem vélted rossznak a zord életet?

mégis itt rídogálsz állatok közt.te, kiről zengjük, hogy "megszületett"!

Szeress hát minket is, koldusokat!

Lelkünkben gyújts pici gyertyákat, sokat.

Csengess éjünkön át, s csillantsd elénk

törékeny játékunkat, a reményt.Babits Mihály

Miért szeret ebbe a templomba járni?

Ezúttal Nagy Mihálynét, Margó nénit kérdeztem meg. Őt is biztosan sokan ismerik: másokkal is megosztja lelkesedését, otthonpedig fáradhatatlanul hímezi gobelin képeit,s karácsonykorsokunk ünnepi levesében sárgállik majd ismét, finom csigatésztája... "Úgy érzem, nagyon szeret engem a jó Isten: az uram halála után még öt évig birkóztam a nagy kert művelésével, de a szívem megálljt parancsolt. Két éve költöztem ide, a lakótelepre, s olyan templomot és közösséget találtam, ahová naponta alig várom, hogy eljuthassak. Akkora lelki békesség száll belém itt, hogy minden bajom, bánatom elfelejtem. Nem vagyok egyedül, pedig gyermekeim messze élnek tőlem: a fiam Németországban, a lányom Szolnokon dolgozik. Harmadik fiam meghalt, s menyemet is elhívtam a templomba, velünk volt Rómában. Már ő is itthon érzi magát nálunk..." 

1000 éve velünk és értünk - a Magyar Katolikus Egyház

Események templomunkban

Négy gyermek kapta meg a keresztség szentségét az első vasárnapi szentmisében. Név szerint: két Nikolett, Rafael és Viktória. Ugyanekkor két katekument fogadtunk közösségünkbe: Kocsis Juditot és Soós Ferencet.

Háromhalottunk volt; Ötvös Ilona, Csapó József és Szabó Ilona.

Már harmadízben szép ünnepünk az örvendezés (advent 3.) vasárnapja: ezúttal 18 gyermek járult első áldozáshoz: Csoma Gergő, Fekete Tamás, Gyarmati Ádám, Gyarmati Zoltán, Horváth Kálmán, Horváth László, Kruppa Kinga, Máthé Nikolett, Molnár Dávid, Molnár Máté, Nagy Dóra, Nagy Krisztián, Nagy Viktória, Németh István, Pisák Annamária, Sebők Eszter, Sztakhó Csaba és Tegdes Péter.

Kívánjuk, hogy találjon otthonra szívükben Krisztus egész életük során!

Adventben minden keddtől péntekig szép számmal jöttek híveinka Rorate-ra, s a templomban végeztük a Szállást keres a Szent Család kilencedetis.

Az idei éjféli misének különös aktualitást ad a csodálatos évforduló: a hagyomány szerint 1000 karácsonyán kapta a koronát Szent István királyunk II. Szilveszter pápától. A mise előtt ifjúságunk bemutatja a "Kilián testvér karácsonya" c. misztériumjátékot.

Ez évben is lesz közös éneklés református testvéreink énekkarával: nálunk dec. 23-án, a szentmise után, az István téri templomban 25-én 5 órától.

Hittanos gyermekeink dec. 27-30. között téli kirándulásra mennek a Bükkbe.

Életképek

Újra vannak katekumenjeink

Lassan mindenki megtanulja ezt a nehéz szót. Mikor megtudtuk, hogy egyházunk fel kívánja újítani az őskeresztények legendásan szép és eredményes gyakorlatát, hogy a hozzánk tartozni kívánó felnőttek járjanak be egy hosszú utat megkeresztelkedésükig, aggódva figyeltük, lesz-e ilyen komoly szándékú, érett döntést vállaló fiatal. S lám maguk jöttek hozzánk: tavaly hárman, az idén ismét két fiatal: Kocsis Judit(a fentebb bemutatott Margó néni leendő unokamenye, aki májusban nálunk kíván házasságot kötni görög katolikusnak keresztelt vőlegényével), és Soós Ferenc, akiről nem is gondolnánk, hogy nemsokára már két gyermek édesapja lesz... A hittanos ifjúsági csoport szívesen fogadta, s kezdi megismerni őket.

Az alábbiakban Ferenc ihletett, szép vallomását idézem (abban a reményben, hogy Judit is magáénak érzi):"Nem rég egy barátommal jártam itt szentmisén. Nyitott szívvel fogadtam magamba az evangélium igéit. Ezen a szentmisén ébredtem rá arra, hogy hálával tartozom valakinek azért a sok jóért, amivel megajándékozott engem. Mindig kerestem életem számára valamiféle segítséget, mértéket, igaz iránymutatást is. De eddig csak tévelyegtem. Rájöttem, hogy valamit kerestem, ahelyett, hogy valakit kerestem volna: ISTENT.

Tudom, hogy úton vagyok. A legjobb, legtisztább úton. Napról napra érzem, hogy egy templom épül bennem. Keresem Istent, hálás vagyok neki, és hiszem azt, hogy ő is megtalál engem..."

1000 éve velünk és értünk - a Magyar Katolikus Egyház

Bemutatunk egy családot: A Petrik család 

Szükséges egyáltalán bemutatni őket? Ki nem ismeri akolitusunkat, Jánost, a képviselő testület liturgia-felelősét, aki vasárnaponként elkezdi a Szent József imát, és feleségét, a mosolygós Anikót, s mindenekelőtt a három széphangú lányt, Anitát, Juditot és Andikát, akik szemünk láttára cseperedtek fel. 

Épp azért, mert ismerjük őket, szeretnénk róluk kicsit többet tudni. János Tokaj hegyaljai születésű, s mint esztergomi ferences diák vált hitét értő és érző katolikussá. Orvosi pályára készülvén vállalt évről évre segédápolói munkát a klinikán, s a betegápolást közben úgy megszerette, hogy ezt választotta hivatásául. Jelenleg főápoló az agysebészeten; s hogy ez milyen testet-lelket naponta próbára tevő munka, azt csak az tudja, akinek valakije volt már ott. Talán épp ezt a munkát ellensúlyozza János legkedvesebb itteni tevékenysége: a gyermekekkel való foglakozás. Nem csak hitoktatás, hanem a ministránsok felkészítése, a felolvasások rendjének, gyermekprogramoknak megszervezése. S még arra is szakít időt, hogy kórházba vigye a jó hírt és az Erősek Kenyerét. Felesége szép ruhákat varr otthon ügyes kézzel, olykor a lányoknak is, főleg Andikának. Ő még pár éve, leginkább játszani szeretett akár András atyával is misék után. Ma már a szkólában, a nehéz zsoltároknál is számítani lehet rá. Mindhárom lány a Svetitsbe jár, Judit 9.-es, Anita az idén már érettségizik. 

S hogy János sokoldalú tevékenységébe még a cikkírás is belefér, azt a mi kis újságunkban és a Katolikus Figyelőben is számról számra tapasztalhatjuk.

Egy a hónap szentjei közül: Szent István diakónus

A Szentlélek kiáradása után sok feladat hárult az apostolokra, segítőtársakra volt szükségük, ezért választottak 7 diakónust, köztük Istvánt is, aki hamar kitűnt hatékony igehirdetésével, Istenszeretetével, hűségével és becsületességével.

Igehirdetéséért őt is, mint Jézust, a főtanács elé állították, embereket fogadtak fel, hogy valljanak ellene, hogy ő egy felbujtó, hitszegő és Istenkáromló. Hasonló vádakkal illették, mint Jézust, s rajta teljesedik be először Krisztus ígérete. „Amikor majd a zsinagógákba vagy a hatóságok és a hatalmasságok elé hurcolnak titeket, ne gondolkodjatok rajta, hogyan védekezzetek és mit mondjatok, mert a Szentlélek abban az órában majd megtanít benneteket rá, hogy mit kell mondanotok”(ApCsel 12, 11-12). 

A kihallgatáson István az égre emelte szemét és látta a Megváltót Isten jobbján, s mikor ezt hangosan is kinyilvánította, a tömeg káromlásnak minősítette, kihurcolták a városból, a kapun át, hogy megkövezzék. Belökték egy gödörbe, köveket ragadtak, hogy ezzel öljék meg a bátor hitvallót. Itt volt Saul is, aki egykorú volt Istvánnal, lehettek iskolatársak is. Még egyszer felkiáltott István: „Uram Jézus, vedd magadhoz lelkemet! Ne ródd fel ezt nekik bűnül!”

Saul pedig, aki ezeknek tanúja volt, és a megkövezők az ő lába elé tették le a ruháikat, később, ugyanezen a kapun át indult Damaszkuszba. Akkor, ismét elhaladva a hely mellett, a szíve valószínűleg gyorsabban kezdett verni, hiszen hallotta István utolsó imádságát. Damaszkusz még messze volt. Nem is sejtette, hogy még mielőtt beérne a városba, találkozni fog Azzal, Aki a vértanú diakónus helyére, belőle formál apostolt, hogy az Evangélium egyre szélesebb körökben terjedjen a pogányok között.

Augusztusi római zarándokutunk során elsőként a katakombákba látogattunk, ahol szentmisét is mondtunk. Igazán itt értettük meg az őskeresztények életét, a fennmaradt emlékek láttán. Ezek az emberek 2000 évvel ezelőtt életüket is feláldozták, hogy Jézus mellett tegyenek tanúbizonyságot. István halála kb. Kr. U. 34-ben lehetett. A katakombai szentmisében, lélekben egyesültünk a megdicsőült-, a szenvedő- és a küzdő Egyház tagjaival. Megértettük István diakónus imáját, amely hasonló Jézus utolsó szavaihoz. Megértettük, hogy a vértanúk véréből született az Egyház, ezért nem véletlen, hogy az első vértanú ünnepe, Jézus születésnapjának (karácsony) másodnapja. 

Szép gondolat:

Ha Krisztus ezerszer is megszületik Betlehemben, de benned nem, te attól még örökre elveszett maradsz. Angelius Silesius

Gyermekeinknek- egy kis feladat

A múlt hónapi szólánc, úgy látszik, nehéznek bizonyult számotokra. (Vagy a sok év végi esemény közepette megfeledkeztetek róla?) Azért három jó megoldás született: a három Gyarmati testvéré: Ádámé, Gáboré és Tamásé. (Természetesen ők kapják a csokit.) ... Ezúttal csak egy kérdésünk van hozzátok: mi a legkedvesebb ajándék, amit a Kisjézustól kaptatok?... És ti mit adtatok neki? (Vigyázz, lelki ajándékokra is gondolunk...)

ElismerésHat ministráns, szinte minden hajnalimisére eljött. Néha itt ébredtek fel igazán, de jöttek: Németh Isti, Kiss Miklós, Papp Gábor, Papp Balázs, Berki Belián és Báránkó Andris.

A szkólából csak néhányan, és ők se minden nap tudtak korán felkelni. Petrik Jutka, Andi és Báránkó Niki voltak a legszorgalmasabbak.

Egy csepp derű - felnőttnek sem árt

A misszionárius elkeseredetten vándorol a sivatagban. Egyszer csak látja, hogy egy oroszlán közeledik feléje. Így fohászkodik: "Uram, add, hogy ez az oroszlán megtérjen!" És láss csodát, az oroszlán letérdel, keresztet vet és megszólal: "Édes Jézus légy vendégünk, áldd meg, amit adtál nékünk..."

Mindenkinek bensőséges, ragyogó karácsonyt 

és víg, újesztendőt kívánunk! 

Viszontlátásra a harmadik évezredben!

1000 éve velünk és értünk - a Magyar Katolikus Egyház