TÓCÓI HARANGSZÓ
A Szent Család Templomból
5. évfolyam 3. szám - az Úr 2004. évének március havában.

Himnuszról- Himnuszra

A nagyböjti himnusz (En tempus acceptabile) a szent időszak tartalmát gazdagon összefoglaló őskeresztény szöveg; Első része a böjt ószövetségi előzményeiről szól, majda böjtölés jótékony hatásáról, értelméről. Íme teljes terjedelmében:

Itt az alkalmas szent idő,így leszünk élő áldozat
az üdvösségnek napjai,és bőkezűen adhatunk.
hogy megtisztítsuk a szívünk,
lemosva vétkek szennyeit.Szolgálván hogyha böjtölünk,
elszáll a belső lustaság,
Jelezte ezt már Mózes is,elfut a lelki zsibbadás,
ki vad vidékre elvonult,világosságra vált a köd.
vállalva népe bűneit,
hogy sírva, könnyel mossa le.Legyen bár vétkek temploma,
és bűnfekéllyel telt a szív,
Illés is így tett egykoron,a böjt lesz legjobb gyógyszere,
kit elragadt a tűzszekér,ha kegyelmével jő Atyánk.
s világteremtő Istenünk,
ki testet öltve jött közénk.Jézus, könyörgünk, irgalom!
Bánkódva hozzád száll szavunk:
Ezért imánk így esdekel, hogy bűn világát rontsa szét
alázkodjék az értelem,irgalmad hozzon békülést.
hajoljon földre térd s a váll,
arcunkat mossák könnyeink.Fiaddal add meg, jó Atyánk,
örök Lelkeddel add meg ezt,
Vágyunkat űzzük messzire,kit háromságos névvel is
törjük meg testünk ösztönét,vallunk, hogy egy vagy, Istenünk. Amen.
(Csanád Béla ford.)

Események templomunkban

Ebben a hónapban két kislányt kereszteltek templomunkban: Nórát és Dórát.

Haláleset is volt: hét temetést kértek március hónapban, ebből egy volt Hajdúsámsonban.

Kezdjük megszokni, hogy a nagyböjthöz az utóbbi időben már hozzátartozik a katekumenek kiválasztása, akik – az őskeresztényekhez hasonlóan - majd nagyszombat éjjelén részesülnek a keresztség szentségében.

Egyházközségünk lelkigyakorlatát ebben az évben a szent három napon való részvétel és három húsvét utáni vasárnap alkotják. 

A szent három nap hagyományos szertartásaira ezúton is felhívjuk a figyelmét kedves testvéreinknek: az utóbbi években már nagyhétre teszik a diákok tavaszi szünetét, így (reméljük) többen el tudnak jönni ezekre a régi időkbe visszanyúló, gazdag hagyományú szertartásokra, melyek segítenek bennünket elmélyülni Krisztus szenvedésének titkaiba. 

Rövid bepillantás közösségünk ima szokásaiba

A képviselőtestületünk egyik tagja által készített kérdőívet olyan családok hozták vissza kitöltve, ahol szokás a rendszeres ima. Sőt legtöbb esetben mindkét szülő (van ahol csak egyik) együtt imádkozik a gyermekekkel. A családdal egy háztartásban élő rokon egy esetben vesz részt a közös imában. Napi rendszerességgel legalábbis hetente többször imádkoznak, két esetben kapott kitüntetett szerepet az adventi illetve a nagyböjti szent idő. Alkalmas napszak szinte mindenkinél az este, illetve több esetben az étkezések (minden bizonnyal kezdete és vége). Legtöbben feszület vagy szentkép mellett imádkoznak, gyertyát többen csak adventben gyújtanak. Az imát általában valamelyik szülő vezeti, de lehet a rokon illetve megállapodás szerint egyszer-egyszera gyermekek is. A beküldők fele kötött és kötetlen szövegű imát egyaránt mond, a másik része csak az előbbit. Képmutatás veszélyét nemigen tapasztalják az imádkozók, egy család írta, hogy ritkán előfordul ilyesmi. Néha énekelnek is együtt, van ahol rendszeresen; a gyermekek csak igen ritkán zavarják meg ezeket a meghitt alkalmakat, s az együtt imádkozó családok többsége gyakran, de ritkábban mindenki megtapasztalta már, hogy jó együtt lenni az Úrral és egymással... Köszönjük a válaszokat, további elmélyülést kívánunk kinek-kinek az imaéletben.

Egy résztvevő hétköznapi gondolatai amariazelli zarándoklatról 

A március 13-15-ig tartó „hosszú hétvégén” közösségünk néhány tagja, kiegészülve sámsoni, derecskei és balmazújvárosi hívekkel, no meg a Máltai Szeretetszolgálat néhány dolgozójával és fiataljaival, zarándoklatra indult Ausztriába, a magyar vonatkozásokban bővelkedő kegyhelyre, Mariazellbe. Természetesen megint a morgósabb énem jött elő, amikor András atya először hirdette a zarándoklatot: „Na, szép kis magyarok vagyunk mi, hogy épp március 15. alkalmából akarunk menni Ausztriába, holott pont ezen a napon küzdöttek elődeink azért, hogy elszakadjunk sógorainktól.” Aztán – főként feleségem kedvéért – mégis rászántam magam az utazásra, és nem bántam meg. Már az odavezető úton kiderült az atya szóbeli és írásos beszámolójából, hogy nem idegenbe megyünk, hanem hazafelé, hiszen a kegytemplomot Nagy Lajos királyunk építtette, és Mariazell több magyar szent emlékezetét őrzi hitelesen. Sőt, Mindszenti bíboros is ide volt eltemetve sokáig, eredeti sírköve most is a templomban található, mellette kis táblával jelezve, hogy kívánsága szerint, miután Magyarországon jobbra fordult a helyzet (értsd: mikor kivonultak az oroszok), testét újratemették Esztergomban. És kokárdáink (melyekből Báránkó András gondoskodása folytán mindenkinek jutott) sem bántották az ottaniak szemét, sőt néhányan örömmel üdvözölték az ünneplő magyar zarándokokat. 

De megérte volna elmenni erre a zarándoklatra akkor is, ha Mariazellbe el sem jutunk. II. János Pál pápa nemrég avatta boldoggá a szegények orvosát, Dr. Batthyány Strattmann Lászlót. Sokat olvastam a boldoggá avatásról, és magáról a boldogról, és családjáról is. Egészen közel került hozzám. Nem egyszer kértem közbenjárását is beteg szeretteimért, vagy önmagamért, ha nem éreztem jól magam. Külön lelki élmény volt, hogy oda-, és hazamenet az éjszakátKörmenden töltöttük, ahol – igaz, csak kívülről – megnéztük a Batthyány kastélyt, voltunk a templomban, ahová a hercegorvos családjával rendszeresen járt, sőt, az ő emlékére épített templomban is.

Még egy dolog maradt meg elevenen bennem: András atya egyik gondolata, ami akkor János Csíksomlyót emlegető prédikációja nyomán tudatosult benne: mégpedig az, hogy Debrecen pont középúton úton van a két kegyhely között. Majdnem pontosan 600-600 km-re Mariazelltől, és Csíksomlyótól is, és ez valamiként megszenteli Debrecent. Na, erre rögtön eszembe jutott, hogy Debrecen olyan pogány város, hogy Mária erre is, arra is a lehető legtávolabb akart húzódzkodni tőle, de ez már tényleg csak az én rosszmájúságom.

Almási Gábor

Miért szeret ebbe a templomba járni?

Ezúttal Dr. Zombori Jenőnének, keresztnevén Emikénektettem fel a szokásos kérdést. Emike néni nyugdíjas pedagógus, s mióta felépült, örömmel jár ebbe a lakásához közel lévő templomba, sőt már a kápolnába is járt. Bár tanárként nem volt egyszerű dolog (beszélgetés közben kiderül, hogy csaknem mindenki tanár a famíliában), gyakorló katolikus lévénmindig igyekezett eljutni misére, korábban a Szent Annába, a rendszerváltás óta folyamatosan. 25 éve él egyedül (akkor veszítette el orvos férjét), két felnőtt gyermeke külön lakik, szerencsére gyakran találkoznak. „Ha csak tudok, be-betérek ide hétköznap is, ha éppen erre járok – mondja – mindig van valami kérni- illetve megköszönnivaló a családban előforduló betegségek és gyógyulások okán... De jó eljönni e-nélkül is, hiszen sokan ismernek már, szívesen mosolygok vissza az ismerős arcokra, s váltok pár szóta többiekkela templomból kifelé jövet...”

Bemutatunk egy családot: a Wancsakovszky CsaládGittát és édesanyját jól ismerik a templomba járó hívek, hiszen a „törzstagok” közé tartoznak. Mindig együtt jönnek: Gitta óvó szeretettel segíti Édesanyját, s az ismerősök örülnek, hogy jó egészségnek örvend. Mint annyi család közösségünkből, ők is erdélyiek. Szívesen beszél ottani gyökereiről: keresztapja pápai nuncius volt, akit rajongva szeretett a család. Évente jártak És járnaka csíksomlyói és a baróti búcsúba. Nosztalgiával említi a régi énekeket, amelyeket ott még ma is énekelnek... Régóta élnek Debrecenben, először a Szent László kápolnába jártak. Gitta édesapjuk halála után egyedül nevelte két gyermekét: Norbertet és Emőkét. Rövid ideig tanított, majd elvégezve a közgazdaságit az egészségügyben helyezkedett el a Megyei Tanács Kórháza Rendelőintézetében, majd a Megyei Tanácsés az APEH rendelőjében. A kisfiú még a Szent Lászlóban volt elsőáldozó, később az egész család a Szent Anna templomba járt, Emőke már itt volt elsőáldozó, s mindketten itt bérmálkoztak együtt. 

A család most három fős: Norbert már 31 éves, Budapesten dolgozik tanárként, s most újra tanulni kezdett. Emőke mérnöktanár volt, szülése után szólította magához az Úr. Ő még járt a mi kápolnánkba, az atya jól ismerte. Kisfiát édesapja neveli Székesfehérvárott a nagyszülőkkel együtt.

Gitta már nyugdíjas, így segít, amit csak tud, pl. gyűjti a kiosztásra kerülő ruhákat, s mindketten tagjai a Szent Mónika Közösségnek.

Egy a hónap szentjei közül: Gyümölcsoltó

Mária életének legnagyobb titkát ünnepli ezen a napon az Egyház: az asszonyok közt Áldott anya lett és az "Ige testté lett". A liturgiában ezt a csodát térdet hajtva említették évszázadokon keresztül. A szentmise Hitvallásában a "Megtestesült ..." szavakat ma is meghajolva mondjuk. A mai ünnepen és Urunk születésének ünnepén (Karácsonykor) a jelenlegi előírások szerint is leborulunk. Ezt a titkot hirdeti naponta háromszor templomaink harangja, hívva mindenkit az "Úr Angyalának" imádkozására.
A ferencesek kezdték el esténként az Üdvözlégy Máriát imádkozni, s közben harangoztak. 1456-ban III. Kallixtusz pápa a nándorfehérvári győzelemért hálaadásként az egész Egyházra kiterjesztette a déli harangszót és az Úrangyala imáját.

Az ünnepet Rómában már a 7. században bevezették, neve "Annuntiatio Domini" volt, vagyis az Úr hírüladása. Keleten a legrégebbi időktől az egyik legnagyobb ünnep. Hosszú időn át Karácsony előtt ünnepelték. 

Szép gondolat

Virágvasárnap (részlet)

Mintha megszépülnékmintha értem jönni

mintha szárnyam nőnemessziről valaki

mintha pálmaágakballag már szívemmel

hullnának a földrea húsvéti csacsi. (Tamási Miklós)

Gyermekeinknek- egy kis feladat


A múlt havi feladatunk megoldásaként helyesen párosították a boldogságokat: Sebők Ágnes, Gyarmati Ádám és Gyarmati Zoltán
E havi rejtvényünk: Hogy hívták Cirenei Simon két fiát?

Egy csepp derű - felnőttnek sem árt

A mennyországban időről időre csengetés hallatszik. Valaki megkérdezi Szent Pétertől: „Atyám, mi ez a csilingelés? – „Amikor valaki hazudik a földön mindig megszólal a csengő.” Kis idő multán hatalmas harangzúgás tölt be mindent. „És ez mi?” – „Most nyomják a PRAVDÁT.”