TÓCÓI HARANGSZÓ
A Szent Család Templomból
5. évfolyam 4. szám - az Úr 2004. évének április havában.

Himnuszról- Himnuszra

A húsvéti himnusz (Hic est dies verus Dei), az egyház legrégibb fennmaradt húsvéti verses éneke, Szent Ambrustól származik, a régi keresztények feltámadás-élményének hiteles tanúja. Az első versszak alapja a Húsvét nyolcadában oly sokszor énekelt 117. zsoltár-idézet: „Ezt a napot az Úristen adta, örvendjünk és vigadjunk rajta!” Az Úr győzelme már a keresztfán elkezdődött: Krisztusszenvedéssel megszerzett kegyelemosztó hatását elsőként a jobb lator javára mutatta meg, kinyilatkoztatva ezzel is, hogy a bűnösökért szenvedett. A himnusz középpontjában Húsvét ellentétektől feszülő misztériuma áll: Krisztus a testi vétket testben tisztította meg, halálával életet adott. A Sátán látszólagos győzelme pillanatában szenvedett végleges vereséget. A Halál tökéletes veresége majd minden ember halálának és feltámadásának: az ítéletnek napján következik be. Almásiné Németh Katalin


Az Isten igaz napja ez,
szent fényességgel tiszta nap,
a drága vér ma mossa le
a világ szörnyű bűneit.

Hitetlen hite visszatér,
ma újra látnak a vakok,
s kiben nem old fel rettegést
ha látja: megtér a lator?!

Keresztjét jóra váltja ő,
gyors hittel Jézust kérleli,
igazként sokat megelőz,
az Úr országát elnyeri.

Ámulnak mind az angyalok,
látván a testi büntetést,
s hogy Krisztushoz tér a gonosz,
boldog életet érdemel.

Csodálatos misztérium,
világ szennyét hogy mossa le,
mindenki bűnét elveszi,
test vétkét tisztítván a test.

Lehet-e ennél nagyszerűbb:
vétket bocsát az irgalom,
félelmet old a szeretet,
s új életet szül a halál?!

Saját csalétkét falja fel,
magát köti meg a Halál,
meghal mindenki Élete,
s felkél, mint minden élete!

Elér mindenkit a Halál,
de feltámad mind a halott,
s pusztítva, ütve a Halál
csak maga vesztét nyögheti.

Kérünk teremtő Istenünk,
vigadva Húsvét ünnepén:
ne ártson nekünk a halál,
védd meg örökre népedet!

Urunk tenéked glória,
aki legyőzted a halált,
az Atyát és Szentlelket is
dicsérjük minden századon. Ámen
(Csanád Bélaford.)

Események templomunkban

Két gyermek: Leonardo és Balázs, valamint egy felnőtt: Mónika -keresztelése által gazdagodott ebben a hónapban közösségünk.

Húsvét szent nyolcadának végén, az isteni irgalmasság vasárnapján (régi nevén: fehérvasárnap) kezdődik és három vasárnapon át tart lelkigyakorlatunk, amelyet Kovács Róbert görög katolikus atya vezet. Ezúton is köszönjük szolgálatát. 

Mindszenty bíboros híressé vált mondását (miszerint megmenekül az ország, ha lesz egymillió imádkozó magyar) követve szerveződik újra az imádkozó magyarok közössége, amelyben március 25-ig már 882 ezer honfitársunk regisztráltatta magát. Ha még nem tettük, mi is gyarapíthatjuk ezt a számot, hogy mielőbb elérjük az áhított egymilliót. Nem nehéz vállalni ezt a kötelezettséget annak, aki napi rendszerességgel úgyis imádkozik, s jó szívvel ajánlja hazánkat Isten oltalmába.

Április 17-én szombaton megnyitják az Újkertben a Máltai játszóteret, amelynek vezetője közösségünk jól ismert tagja: Király Anna. 

Bemutatjuk katekumenjeinket

Bíró Mónika és Matúz Imre már nem is katekumenek, hanem teljes jogú felnőtt tagjai a Szent Család plébánia közösségének, hiszen húsvét éjszakáján hagyományosan megkapták a szentségeket: Mónika a keresztséget, bérmálást és az eucharisztiát, Imre csak az utóbbi kettőt, mivel ő gyermekkorában a keresztségben már részesült. Nem nehéz kitalálnunk, hogy jegyespárról van szó, akik katolikus esküvőre készülnek. Beszélgetésünk során egybehangzóan vallják, hogy saját elhatározásukból döntöttek így, nem szülői kívánságra járultak a szentségekhez. „Úgy éreztük, ideje már Isten felé fordulni 21 évesen...- kezdi Mónika –, s mivel Imi katolikusnak volt keresztelve, az ő vallását választottuk. Ehhez a plébániához tartozunk, így jöttünk el András atyához, aki felkészített bennünket.” „Nem könnyű megérteni ennek a vallásnak gazdag hagyományát, szertartásait – veszi át a szót Imre -, de jó úton vagyunk, s a felkészítés még folytatódik.” A szülők először meglepődtek a fiatalok döntésén, de elfogadták, s végül is örültek neki. Imrének már volt keresztanyja (édesanyja nővére), Mónika pedig a volt névadó-szülőjét választotta, akit most már valósan hívja keresztanyának. 

A fiatalok másfél éve járnak együtt, Mónikáék 2 éve Imiék szomszédságába költöztek, ez volt ismeretségük alapja. Imre gyógyszergyártó technikus a Biogálban, Mónika kereskedő a Hélikernél. Az esküvőt július 24-ére tervezik a Szent Anna templomban, mintegy 80-100 vendéget várnak. Szeretnének majd saját lábra állni, önálló lakásba költözni. Adja Isten, hogy ezek a fiatalok valóban megtapasztalják hitünk és szentségeink erejét, s kitartsanak mostani szép elhatározásuk mellett,gazdag emberi életet éljenek.

Miért szeret ebbe a templomba járni?

Engedjétek hozzám jönni...

Nagyhét első napján (hétfő lévén, csendes mise van, épphogy elkezdődött) amint lenti szokásos helyemen, az ötödik hosszú padsor közepén ülök, mellém penderül egy óvodás korú, hosszú copfos kislány.(Mivel hátra-hátra néz, tudom, hogy tartozik valakihez, nem csak úgy az utcáról vetődött be.) Nem zavar egy percig sem. Szinte hihetetlen, milyen fegyelmezetten ül, komolyan figyel, a válaszokat igyekszik ő is mondani, s mikor a Miatyánkra kerül a sor, hangosan, folyamatosan imádkozza. Feláll, letérdel, kezet nyújt, ahogy a többiek.Mikor a hívek áldozni mennek, gyorsan hátraszalad, s miután édesanyjától biztatást kap, beáll ő is a sorba. A homlokárarajzolt kereszten kívül egy pacsinak beillő kézfogást iskap János atyától... 

Mise után megkérdeztem a nevét: Giuliának hívják (így, olaszosan leírva). Édesanyjának szemmel láthatóan jólesik a dicséret: esténként közösen imádkoznak, de svetitses bátyjától is sokat el-eltanul a kislány – világosít fel. Most az orvostól jövet is az ő kérésére jöttek be a templomba, ahol szemmel láthatólag jól érezte magát. Jézus ma is vonzza a kicsinyeket: biztassuk, hozzuk, engedjük őket... 

Bemutatunk egy családot: A Sándor család 

Ennek a népes családnak három tagját (Marikát, Ibolyát és Krisztiánt, akik egyúttal három generációt képviselnek mint nagymama, anya és unoka) a máriazelli zarándoklaton résztvevők megismerhették; jómagam is ott figyeltem fel rájuk. Szabolcsból kerültek Debrecenbe mindketten mélyen vallásos családból: Mihály, Marika férje görög katolikus, ezért így keresztelték meg három gyermeküket: Ibolyát, ifjabb Mihályt és Pétert. Már mindhárom gyermek felnőtt, családosak, bár Péternek és tanárnő feleségének még nincs gyermekük. Ibolya Kotán Lászlóhozment feleségül, aki egy japán-magyar cégnél dolgozik, s mint református reverzálist adott, így két fiuk szintén görög katolikus. A zarándoklaton megismert életrevaló Krisztiánnak (aki 5. osztályos a Svetits Általános Iskolában) van egy 17 éves bátyja, Norbert, a hajdúdorogi Görög Katolikus Gimnázium 11. osztályos tanulója, jövőre fog érettségizni. Ez a család Ebesen lakik, Ibolyáék legtöbbször Lőrinc atya miséjére járnak. Az idősebb fiúnak, Mihálynak három gyermeke van: Nikolett, Vivien (ők is svetitsesek), s a kis Huba még csak bölcsődés. Mint látható, a család sok szállal kötődik a római ághoz is, Marika és Ibolya munkája még inkább erősíti ezt a kapcsolatot: Ibolya a Szent József Gimnázium élelmezésvezetője, Marika is innen ment át nemrég a Szent Erzsébet Otthonba élelmezésvezetőnek és szakácsnak. András atyát (s vele együtt a Szent Család templomot) már régóta ismerte és kedvelteez a család. Marika szívesen beszél legújabb munkájáról: „Különösen megszerettem a kápolnát a Szent Erzsébet Otthonban. Vasárnap már reggel kimegyek, megnézem, jól megreggeliztek-e az öregek,majd ott megyek misére. Utána elbeszélgetünk, majd ebédelünk. Háromféle diéta van, igyekszünk sok mindenre figyelni, házias legyen a konyha. Persze mindenkinek nem lehet a kedvére tenni, de azért alapjában elégedettek a koszttal. Annak örülök, hogy legtöbben híztak, mióta kiköltöztek. Azt mondják, most már ruháról is gondoskodjak nekik, mert nem férnek bele a régibe... Jó, hogy vannak itt ismerőseim a Szent Családból, így kevésbé hiányzik... Azelőtt ott voltam tagja a Rózsafüzér Társulatnak meg a Szent Mónika közösségnek, most már itt vagyok.

Egy a hónap szentjei közül: Szent György

Amikor Györgyöt történelmi személyként fogadjuk el és méltatjuk, a Lydda Dioszpoliszban (Palesztina) régtől meglévő kultuszának bizonyságaira hivatkozva tesszük ezt. 

Annyi történelmileg biztosnak tekinthető, hogy György a konstantini fordulat beköszöntése előtt halt vértanúhalált Krisztusért Lyddában. Tiszteletének rendkívüli elterjedtségével magyarázható, hogy vértanúsága körülményeit oly sok legendás elemmel tarkították. 

Lydda neve nemsokára Georgiopoliszra változott, s volt egy Györgynek szentelt bazilikája. Szíriában a 4. századtól találunk György- templomokat, Egyiptomban mintegy 40 templom és kolostor, Ciprus szigetén pedig még hatvannál is több szentély viseli a nevét. Konstantinápolyban maga Konstantin építtetett templomot a szentnek. 

Rómában már az 5. századtól volt saját temploma. Ünnepét Rómában 683 óta ülik április 23-án. Petrik János

Szép gondolat: A mesterek utcájában (részlet)

Megyek az után. Egy öreg cipészcivilruhámat nézi: mosolyog.

épp műhelyének ajtajában állA két orcámon enyhe pír remeg:

s egész lényemből, mint egy műitészigaz, ruhám nem éppen műremek.

csak a cipőmet nézi: mosolyog.

A két orcámon enyhe pír remeg:Kék égboltjából csillag-ablakon

igaz, cipőm nem éppen műremek.kikönyököl a szívek mestere,

Isten-szemével ember-alakom

Tovább megyek. A ruhák mestereátröntgenezve csöndbe mosolyog.

azt vallja, hogy az embert a ruhaEgész külsőm-belsőm beléremeg:

teszi, s vizsgálgat válltól lefele,Mester, milyennek látod szívemet??

(Mécs László)

Gyermekeinknek- egy kis feladat


Múlt havi rejtvényünk megfejtése: Cirenei Simon gyermekei: Rufus és Alexander. Nyertesek: Gyarmati Ádám és Zoli. Legújabb feladatunk: Ki az a négy történeti személy (három zsidó és egy római), akiket az evangéliumok név szerint említenek Jézus elitélésével kapcsolatban?

Egy csepp derű - felnőttnek sem árt

Egy ateista férfi így szól egy hívő kisfiúhoz:

- Adok neked egy narancsot, ha megmutatod nekem, hol van az Isten... 

- Én meg kettőt adok magának, ha megmutatja, hol nincs...