TÓCÓI HARANGSZÓ
A Szent Család Templomból
5. évfolyam 5. szám - az Úr 2004. évének május havában.
Himnuszról- Himnuszra

Mária hónapjában (egyik hűséges olvasónk, Tóthné Margó javaslatára, akinek ötletét ezúton köszönöm meg) az Akathisztosz himnuszt választottuk a Harangszóba.A görög cím jelentése „nem leülve énekelt”, utalván arra, hogy görög katolikus testvéreink állva éneklik a bizánci himnuszköltészet méltán egyik leghíresebb darabját. Legtöbben Szergiosz patriarchát tartják szerzőjének (VII. sz.), mások Bizánc ostromával hozzák kapcsolatba (861). A bőségesen áradó, gyönyörűséges metaforákat (Milyen feledhetetlen pl. az, amit a fordító így ad vissza: „Éva könnyeinek szivárványa!) minden sorban „Üdvöz légy...”-ek vezetik be. Ennek megfelelően fordításunkban: Örülj, Szent Szűz! / Örülj Anyánk! / Örülj, örvendj! / Örvendezzél! kifejezések indítanak váltakozva minden sort (ezt – helyhiány miatt –nem írjuk ki, mindenki innen olvassa a sorok elé)


Általad ragyog az öröm

Általad az átok megsemmisül

Elesett Ádám vigasztalója,

Éva könnyeinek szivárványa.

Emberi tudás fölé nyúló égi hegycsúcs,

Angyaloknak is beláthatatlan mélység,

Te vagy ? Király trónusa.

Öledben tartod azt ki mindent tart.

Nap fényét tükröző csillag,

Isteni megtestesülés szent öle.

El nem jegyzett jegyes, alleluja

Kegyelmek kertjének kertésznője,

Plántálója annak, ki az életet adja,

Túlcsorduló irgalmak mezeje,

Gyönyörök paradicsomának újra virágzása.

Imádság kellemes tömjénillata.

Paradicsom kapuinak kulcsa,

Isten halandóknak kinyilvánított jósága,

Halandók bizalma Istennél.

Hitnek hatalmas támasza,

Kegyelem ragyogó bizonysága,

El nem jegyzett jegyes, alleluja.

Szellemi nap sugara.

Lelkeinket megvilágosító fény-nyaláb,

Ellenségeinket leverő erősség,

Kimeríthetetlen örömök kútja.

Soha ki nem alvó hajnal,

Végtelen folyamok forrása,

Áldott levendula olajtartó,

Krisztus illatainak édes áradása.

Szentléleknek aranyos bárkája,

Élet kimeríthetetlen kincsesbányája.

El nem jegyzett jegyes, alleluja.

Életre szomjasak sziklájának forrása,

Tejjel és mézzel folyó fö1d. 

Meg nem romló tisztaság adója,

Tiszta élet koronája.

Föltámadás ragyogó ábrázolása

Sírokban nyugvók vigasza,

Ellentétek egyeztetője,

Anya és Szűz egy személyben.

Krisztus országának kulcsa.

Örökkévalóság ragyogó reménye.

El nem jegyzett jegyes, alleluja.


Események templomunkban

Ebben a hónapban négy gyermek kapta meg a keresztség szentségét. Név szerint: Emília, Gabriella, Nándor Gábor és Zsigmond

Halottaink: Anna, Julianna és Mihály 

Május minden napján ?6-kor Mária litániával kezdjük a szentmisét.

A hónap első vasárnapján az édesanyákat, az utolsón gyermekeinket köszöntjük a szokásos módon.

Máltai Játszótér: „ajánlott 0-99. évig mindenkinek”

Ha egy gyereket megkérdeznénk, szereti-e a fészekhintát, valószínűleg visszakérdezne: Milyen az? Nem így azok az újkertiek, akik a Lehel utcai játszótérre járnak: itt ugyanis egyértelműen ez a legnépszerűbb játék.Április 17-én reggel- minden ceremóniát mellőzve - a debreceni gyerekek birtokba vették a Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszóterét, mely már a 12. az országban. Kevesen tudták eddig, hogy a szegények, betegek, haldoklók patronálásáról ismert máltaiaknak játszótér programja is van. Fodor András atya, a szervezet debreceni vezetője (akinek tócóskerti templomkertje játszóteréről is híres) régóta munkálkodik azon, hogy elkészüljön ez a tér. Személyesen kíváncsiskodtam, elsősorban a vezetőtől, Király Annától és munkatársaitól, miben különbözik ez a játszótér a többitől? 

Hogy itt sokkal több játék van és sokkal jobbak! – előz meg mindenkit feleletével egy 9-10 éves kislány, Julcsi, aki már szemmel láthatólag otthon érzi itt magát.

Gyönyörű ez a játszóház! – nézek szét a barátságos faépületben, melynek falait sok-sok jól ismert mesefigura, állat, virág díszíti. Ki készítette?

Mi magunk festettük ki az elmúlt hónapokban, hiszen várni kellett a megnyitásra. Van köztünk tanár, szociális munkás, van, aki most tanul ilyesmit, hiszen a rendezvényeket is mi magunk szervezzük majd.

Milyen rendezvények lesznek és mikor indulnak?

Május 29-ére tervezünk a gyermeknappal összekötve egy nagyobb szabású rendezvényt. Sokféle programot szervezünk a homokvárépítő és rajzversenytől a tollaslabdán át egészen egy szellemi vetélkedőig (ahol pl. a máltaiakról is lesznek kérdések, mert most még van, aki mátraiaknak hív bennünket). Később indítjuk a baba-mama klubot, heti rendszerességgel lesznek foglalkozások a játszóházban a totyogósoktól kezdve minden korosztálynak. 

Mennyien látogatják naponta a játszóteret?

Délelőttönként 20-25 ovis játszik általában, és jönnek az anyukák a babakocsikkal, du. 4-től van a csúcsforgalom 200-250 gyerekkel. Ilyenkor elkél a felügyelet...

Van speciális elvárásuk az ide jövőktől?

Az, hogy tartsák be a házirendet. Még nem mindenki érti, hogy ez az ő érdekükben van. Az (ingyenesen) kölcsönzött játékokat zálog ellenében adjuk oda, azért, hogy ha már nem használják, hozzák vissza.

Érzékelhető-e valamiben a keresztény szellemiség?

Megpróbáljuk arra irányítani a gyerekeket, hogy egymásra legyenek tekintettel, tanulják meg a közös játék örömét, illetve azt, hogy milyen jó a másiknak örömet szerezni! Itt nem szabad csúnyán beszélni. Ebben máris haladást értünk el. Egymást figyelmeztetik, ha valakinek ilyesmi csúszik ki a száján. És mindig bocsánatot kérnek... Könyveink között vannak gyerekeknek szóló keresztény szellemiségű és témájúak is. Aki akarja, leveheti a polcról. Karácsony, húsvét előtt lesz majd alkalom közös készülődésre...

A Máltai Játszótér dolgozói mindent megtesznek azért, hogy a felszerelés, a pompás játékok megmaradjanak, s minél hosszabb életűek legyenek sok-sok gyerek örömére. Minden olvasót bíztatok, érdemes ellátogatni erre a mesebeli játszótérre!

Miért szeret ebbe a templomba járni?

Ezúttal Dubetz Edinát kérdeztem meg, aki gyakori látogatója a hétköznapi szentmiséknek, és - sokak kívánságára – íme most felfedi kilétét: „E tanévtől járok a Debreceni Egyetem Fogorvosi Karára (előtte 4 évig Grázban jártam a német nyelv tökéletesítése végett, de a gyakorlat ott nehézkes lett volna, s ide vettek át. Különben budapesti vagyok, hétvégeken hazautazom). Naponta járok szentmisére kb. 3 éve. Nagy erőforrás ez tanulmányaimhoz. A napi szentáldozás megalapozza az életemet. Vallásos családban élek. Évek óta tagja vagyok az Opus Dei (Isten műve) közösségnek. Ezt egy spanyol pap alapította világi emberek számára, akik a mindennapi munka által szentelődnek meg. Én, mint diák tanulmányaimat, óráimat,napi munkámat ajánlom fel Istennek, s ezáltal válhatok szentté. S persze fontos az imádság, a szentmisére járás is. Kb. 80000 tagot számlál ez a mozgalom az egész világon. Mi a közép-európai régióba tartozunk, Budapesten van a központ... Amíg itt élek Debrecenben, s itt lakom a Tócóskertben eljárok ebbe a templomba, hacsak tehetem, s ha időm engedi ellátogatok az ifjúsági hittanra is... - fogadja el Edina János atya szíves invitálását.

Bemutatunk egy családot: A Dankó Család 

Dankó Jánosné, Irénkefiatalnak látszik, pedig három felnőtt gyermek édesanyja; jelenleg mérlegképes könyvelőként dolgozik. Már a kápolnában fel-feltűnt – eleinte ritkábban, majd egyre sűrűbben, visszatalálva gyermekkori önmagához – mint vallja – elsősorban legkisebb fia, Jani hatására, akit még József atya keresztelt meg 1994-ben. De térjünk vissza a kezdetekhez: Irénkét nagyanyja nevelte katolikusnak a Szabolcs megyei Tiszaeszláron, de a gimnáziumi s az azt követő évek alatt kissé elkanyarodott erről az útról. „Azimádság végig megmaradt, csak a templomba járás maradt el...” – emlékszik vissza. A férjem ugyanis katonatiszt volt, s szóba sem jöhetett az egyházi esküvő. Az ő életformájával járt együtt néhány éves vándorlás Bács-Kiskun megyében, míg végre 1982-ben letelepedtünk Debrecenben, itt a Tócóskertben.” Közben jöttek a gyerekek sorban: Krisztián a legidősebb, őt Kanadába vitte a sorsa – no meg egy (magyar származású) kislány, aki azóta a felesége. Két gyermekük van, egy kisfiú és egy kislány. Ő felnőttként lett mélyen vallásos családjával együtt. Többször voltak már itthon, s Irénke is járt Kanadában, mégis nagyon hiányoznak. A középső gyermek, Ágnes egyetemista, utolsó éves biológus. Ő nem gyakorolja a vallást, de „talán anyai elfogultság nélkül mondhatom, Istennek tetsző életet él, maximálisan segítőkész, jólelkű....” Térjünk vissza Janira, a legkisebbre, aki ma már 20 esztendős. Érettségi után idegenforgalmi technikusnak tanult – most fejezi be – de nem a tanulást, mert jelentkezett főiskolára művelődésszervező szakra, nemsokára jön a felvételi. Ő a legfogékonyabb a vallás terén: nem csak vasárnaponként láthatjuk a szentmisén, hanem jár ifjúsági hittanra, táborokba, részt vesz a farsangi nyitótáncban stb. S időközben édesanyjais egyre szorosabb szálakkal kötődik templomunkhoz: alapító tagja a Mónika közösségnek, s a nemrég elhunyt Mária néni helyébe lépett a Rózsafüzér Társulatban. Legutóbb a mariazelli zarándoklaton is részt vett. Hiszen szeret imádkozni, s van is kiért és miért... 

Egy a hónap szentjei közül: CanterburyiSzent Ágoston

A római Szent András bencés kolostor apátja volt. Amikor Nagy Szent Gergely pápa egyszer a római piacon szép angol rabszolgákat látott, őt küldte el a szigetország megtérítésére. 596-ban Ágoston negyvened magával el is indult a missziós útra.

Félúton a feladat nehézségeitől megijedve visszafordultak. A pápa nem mentette fel a megbízatása alól, ezért másodszor is nekivágtak az útnak. Előbb egy angol part menti szigeten, Thanetnél álltak meg. Ethelbert, Kent uralkodója szívesen fogadta őket. A keresztény vallás nem volt ismeretlen előtte, ugyanis felesége, Berta, Charibert frank király lánya volt és keresztény. Ágoston és társai Canterburyban telepedtek le és egy év múlva már tízezres tömeget térítettek meg. 

597 pünkösdjén maga a király is megkeresztelkedett. A pápa leírhatatlan örömmel fogadta a sikerek hírét, majd utasítást adott Ágoston püspökké szentelésére. Néhány év múlva már szinte egész Kent lakossága, a századfordulóra pedig egész Angol-ország megtért. 

A pápa Canterbury székhellyel érsekké nevezte ki Ágostont, aki nem erőszakkal térített, hanem megtartva az angol templomokat és szokásokat, azokat keresztény tartalommal és formákkal töltötte meg. Igyekezett kiépíteni az angol egyházszervezetet. Ez lassan haladt a távolabbi szín-pogány tartományokban. A britek nem akarták átvenni az angolok útján érkező kereszténységet. A makacsság láttán visszatért Canterbury-be, és ott halt meg 604-ben.Petrik János

Szép gondolat: Dosztojevszkijtől

Egy embert szeretni azt jelenti, hogy őt úgy látom, ahogyan Isten megalkotta.

Gyermekeinknek- egy kis feladat


Múlt havi rejtvényünk megfejtése: Annás, Kaifás, Heródes és Poncius Pilátus.

Új feladványunk: Jézus utolsó mondata Máté evangéliuma szerint: S nvltk vgyk mndn np a vlg vgg.

Egy csepp derű - felnőttnek sem árt

A mise végén, a kehely eltörlése után Pistike így szól édesanyjához:

„A pap bácsi elmosogatott, mehetünk haza.”