TÓCÓI HARANGSZÓ
A Szent Család Templomból
5. évfolyam 9. szám - az Úr 2004. évének szeptember havában.

Himnuszról- Himnuszra

Szeptemberben két egymást követő napon visszaidézzük a nagyböjt hangulatát: Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén a Megváltó szenvedésére emlékezünk, másnap a Fájdalmas Szűzanyát látjuk magunk előtt. Szeptember 14-e a keresztre feszítés hegyén a 4. században épült bazilika felszentelésének napja, ahol a keresztereklyét őrizték, amelyet a hagyomány szerint Nagy Konstantin császár édesanyja, Ilona talált meg 326-ban. Az ünnep a Szent Keresztfát dicsőíti, üdvösségünk eszközét, melyre fölemeltetve az Úr "mindeneket magához vonzott". A szenvedés jeléből a dicsőség jele lett, az "Emberfiának jele", mely majd az utolsó napon feltűnik az égen. A "Crux fidelis" himnusz, amit a nagypénteki kereszthódolaton is éneklünk, Venantius Fortunatustól származik a 6. századból.

1. Legnemesebb minden fák közt, hű Keresztfa, áldalak!
Erdő egy sem termett ilyet, ily gyümölccsel gazdagot,
édes fa, mely édes szeggel édes terhet hordozol.

2. Dicsőséges viadalnak zengje nyelvünk himnuszát,
keresztfának győzedelmén énekeljünk diadalt:
miként győzött halálával mi megváltó Krisztusunk.

3. Ó magas fa, hajtsd meg ágad, már ne legyen oly kemény,
enyhítsd bensőd merevségét, mit a természet adott,
a mennyei Király testét úgy karold át szelíden.

4. Egyedül csak te vagy méltó váltságunkat hordani
és a hajótört világot biztos partra menteni:
pusztulástól ezt a földet Bárány vére óvta meg.

5. Hódolattal adjunk hálát háromságban egy Úrnak,
Atya-Fiú-Szentléleknek, imádandó Fölségnek,
Őt dicsérje minden élő mindörökkön örökké. Amen.

Almásiné Németh Katalin

Események templomunkban

Ebben a hónapban három gyermek kapta meg a keresztségszentségétNév szerint:Kristóf, Vanda és Paulina

Múlt hónap óta két temetés volt egyházközségünk területéről. 

Október 17-én újra ellátogat templomunkba a püspök atya, hogy a vasárnapi szentmisében kiszolgáltassa a bérmálás szentségét azoknak, akik ezt kérik. A közvetlen felkészülés szeptember 19-én vasárnap kezdődik meg: kérjük a jelentkezőket pontosan járjanak el ezekre, hogy lelkileg felnőhessenek a katolikus nagykorúsághoz. Mi pedig imádkozzunk értük…

Újra szeptember van: indul a hitoktatás, mind az iskolákban, mind a templomokban. Hitoktatóink várják a gyerekeket, kutassuk fel, küldjük őket.Októberben –a szokásokhoz híven – minden hétköznapi szentmise előtt (s vasárnap is!) fél 6-tól közösen imádkozzuk a rózsafűzért. Jöjjünk minél többen!

Ministráns tábor Passauban

Már nagy izgalommal vártuk (Andriska, Balázs, Zoli és én) 2004. augusztus 14-ét hogy, elinduljunk Passauba. Magyarok a gyulafehérváriakkal együtt negyvenen voltunk. 

Másnap délelőtt megérkeztünk Messerschmidmühle-be, ahol a passaui egyházmegye ministráns tábora van. Itt először is megismerkedtünk a csoport vezetőkkel, köztük Kingával, aki Németországban él, de magyar – erdélyi származású. Utána 4 csoportba osztottak minket: Wolf (farkas), Adler (sas), Szarvas (Hirsch), Löwe (oroszlán). Első nap ünnepélyes megnyitó volt. Hétfőn elsőnek egy csoportképet készítettek a csapatokról, aztán ismerkedési akciót szerveztek. Az ebéd nagyon finom volt kár, hogy nem ismerik a levest. Délután a pihenő után ún. „Workshop” volt. Természetesen a feladatok sem maradhattak el: WC-, fürdőszoba tisztítás, konyha szolgálat, udvar szolgálat és az éjszakai őrség. Kedden egész nap túráztunk (7km-t gyalogoltunk) különböző akadályokkal, de természetesen mindenben van valami jó, ebben például az volt, hogy menet közben megálltunk a strandon, ott ettünk és fürödtünk. Szerdán reggel egy bibliai történetet dolgoztunk fel, majd ebéd után helyi akadály pályák voltak ún. Paraolimpia. Este sajnos eltűnt Olimpi, a törpe és meg kellett keresnünk. Másnap délelőtt vezetők és gyermekek közötti mérkőzések zajlottak le futballból és röplabdából. Délután megint mentünk strandra, de csúnyán beborult az ég, estére a diszkó után meg is lett az eredménye. Természetesen kora este volt szentmise is. Pénteken megnéztük Passaut, ahol eltöltöttünk egy napot. 

Szombat a vissza indulás napja. 20 órakor letettük a pestieket a plébániájukon és mi csak éjfélkor érkeztünk meg Debrecenbe . Gyönyörű tábor volt, de lehet, hogy sajnos jövőre nem lesz.Németh István

Énekkarunk Bogácson

Augusztus utolsó hétvégéjén templomunk énekkara, családtagjaival együtt, emlékezetes három napot töltött Bogácson. Megszentelődve indultunk templomunk parkolójából, hisz szakadt az eső. A bogácsi templommal szemben helyezkedett el a „Diáktanya”, ahol szállásunk volt, s családonként tudtunk elhelyezkedni benne. 

A helyek elfoglalása után az énekkar azonnal hozzákezdett a komoly munkához: „gyere be, gyere be már…”, „lábadozik, lábadozik, meg van a mája…” és folytathatnám tovább…szóval elkezdték a komoly munkát.

Ildikó, Erzsike, Tomi és én pedig előkészültünk az ebéd főzéséhez, hisz igazi bográcsos gulyást tervezett a közösség. S mi történt? Fokozatosan kisütött a nap, a fű és a föld kezdett felszáradni, s mire az énekkar befejezte a próbát, el lehetett kezdeni a bográcsban való ebédfőzést. Az ifjúság annyira transzban volt, hogy a főzés alatt gitáros énekeket daloltak, mindnyájunk szórakozására.

Szombat reggel gyönyörű időre ébredtünk, „hétágra sütött a nap” és meleg volt. 

Ebéd és szieszta után elmentünk a bogácsi gyógyfürdőbe, egy kicsit orvosolni reumás és köszvényes végtagjainkat. A víz nagyon jó volt, felüdítő, amíg benne voltunk. Már sötétedett, amikor visszaindultunk a Diáktanyára, de olyan fáradtságot éreztünk, mintha szőlőt kapáltunk volna. Ennyire „kiszívott” a víz mindnyájunkat. Nem sokáig keseregtünk, mert az udvarra érve láttuk, hogy az esti szalonnasütéshez és tábortűzhöz minden elő van készítve. Rögtön elfelejtettük a „fürdő fáradtságát” és csatlakoztunk az esti programhoz.

Vasárnap a tízórai misén a mieink énekeltek a bogácsi hívek nagy örömére. Hívtak, hogy jöjjünk máskor is. Mint kívülálló, köszönöm a meghívást, Isten áldását kérem az énekkar és a scola további munkájához. Petrik János

Bemutatunk egy családot: A Gyarmati Család 

Ezúttal nem a képviselő testületből ismert családról, hanem egy másik, hasonló nevű családról lesz szó, akik – két kicsi gyermekükkel – a vasárnapi szentmisékről bizonnyal sokaknak ismerősek. (Hiszen a négy éves Dominik olykor még a kórusra is felmerészkedik kíváncsiságból.) Az édesapának, Ferencnek református lelkész volt a nagyapja, maga is református, s minthogy már házasságkötéskor elfogadták és azóta is tiszteletben tartják egymás vallását, mindkét templomot látogatják (azaz a miénk mellett a Széchenyi kerti református templomot is). A miénket mégis sűrűbben, hiszen (görög) katolikus esküvőjük volt, s gyermekeik római katolikusok. Kicsit komplikáltnak látszik, pedig az élet hozta így: Ferencnek volt egy előző, érvénytelen házassága. A családban él az ebből a házasságból származó gyermeke, Álmos, aki kicsi korától elfogadta Ritát édesanyjának. Most már nagyfiú: a nyíregyházi Zeneművészeti Szakközépiskolába jár, harsonán játszik. Hétvégeken persze hazajár. De térjünk vissza a szülőkhöz: Ferenc az Agrártudományi Egyetemen dolgozik: növénynemesítéssel foglalkozik, főképp kukorica és napraforgó nemesítésével. Rita tanárnő a böszörményi szakközépiskolában, matematika-fizika szakos. Jelenleg gyeden van kisebbik gyermekükkel. A család fő érdeklődési köre a néprajz, népi hagyományok: táncházak, klubok lelkes látogatói voltak, mindketten néptáncosok – ennek kapcsán találtak egymásra is. Sűrűn jártak Erdélybe, s remélik – ha a gyerekek nagyobbak lesznek, újra járhatnak majd.Hiszen még Dominik is kicsi – épp ma volt először ovis hittanon Jutka néninél, s azt mondja, jöjjenek a jövő héten is. A ragyogóan kék szemű, göndör csurkás Ditta pedig alig múlt egy éves. Őt már ebben a templomban keresztelték, mégpedig János atya; idekerülése után a legelső keresztelési szentmiséjén. A kicsik is szeretik a népzenei kazettákat, természetes, hogy ez szól náluk otthon, Álmos táncolt is. Terveik? Épp elég program lesz a három gyermeket szépen felnevelni… Könnyebb lenne, ha Rita a gyes után közelebb találna állást.S jó lenne majd hosszabb kirándulásokra eljutni. 

Egy a hónap szentjei közül: Claver Szent Péter
1580-ban született. Szülei egyszerű és jóravaló, mélyen vallásos parasztok voltak. 1593-ban meghalt az anyja, s ő röviddel ezután megkezdte teológiai tanulmányait. A barcelonai egyetemen tanult, majd 1602. augusztus 7-én felvételét kérte a Jézus Társaságba. 1610. április 15-én elindult Amerikába, ahonnan aztán nem is tért vissza többé.

Pedro Claver a néger rabszolgák között hirdette az evangéliumot. 1616-ban szentelték pappá. Az Afrikában összefogdosott és embertelen körülmények között amerikai partokra szállított négerek vigasztalására és keresztény hitre nevelésére szentelte életét. Keresztelési jegyzéket vezetett. 30.000-nél több keresztséget szolgáltatott ki. Minden megkeresztelt rabszolga kapott egy érmet, s a nyakában hordta, hogy felismerjék keresztény voltát. Ebben az időben (1620 körül) fogadta meg Péter, hogy a rabszolgák örökös rabszolgája lesz. Harmincnégy évet töltött az életéből a cartagenai kikötő körzetében. 

1654. szeptember 8-án halt meg. 1888. január 15-én tanítójával, Alonso Rodriguezzel együtt XIII. Leó pápa szentté avatta. 1896. július 7.- én ugyanez a pápa az egész néger misszió védőszentjévé nyilvánította.Petrik János

Szép gondolat

Szabó Lőrinc: Hazám, keresztény Európa (részlet)

Mi lesz, ha megjő Krisztus éss újra megvált - óh, nem a jók,

új országot teremt a földön,de a gonoszok vére árán.

ha elhullanak a banditák,

s nem lesz több harc, se kard, se börtön,hazám, boldogtalan Európa,

ha túléled a harcok végét,

ha égi szerelmét a földielbírod-e még te az Istent,

szükséghez szabja majd a Bárány,a Szeretetetés a Békét?

Gyermekeinknek- egy kis feladat

A múlt havi rejtvény megfejtése: Az idézet István királynak fiához, Imréhez szóló Intelmeiből való. 

Új feladványunk: Hogy szól a következő idézet eredetileg, és ki mondta kinek ezeket a szavakat? 

„Mstr! J nknk tt lnn! Hdd ksztsnk hrm strt: nked gyt, Mzsnk gyt s llsnk gyt!” 

(Reméljük a hittanórák elindulásával a ti rejtvényfejtő kedvetek is megnő.)

Egy csepp derű - felnőttnek sem árt

Lefekvés után keserves bömbölés hallatszik az ikrek szobájából. Az édesanya ijedten nyit ajtót, s látja, hogy egyikük sír, a másikuk pedig huncutul somolyog. „Mi baj van?” – kérdi. „Semmi” – feleli a huncut – „csak éppen a nagyi őt kétszer fürdette meg, engem pedig egyszer sem!”