TÓCÓI HARANGSZÓ
A Szent Család Templomból
5. évfolyam 11. szám - az Úr 2004. évének november havában.

Himnuszról- Himnuszra

Egyházi évünk végén illő, hogy a napszaki himnuszok közül a legismertebb esti himnuszt idézzük Te lucis ante terminum. Talán ezt énekeljük leggyakrabban. Nem is csoda: a szövege esti imádságnak is beillik. A fény és sötétség váltakozásának naponta ismétlődő „színjátéka” Istenre irányítja a hívő lelket, aki álmunkban is velünk van, s képes szívünk fáradt tüzét felszítani. Tőle reméljük az új napot… Az elmúlt hónapokban megfigyelhettük, hogy minden himnusz a Szentháromság tagjainak egyenkénti és közös dicséretével, az úgynevezett doxológiával zárul. Mindig ugyanaz a tartalom, mégis mindig egy kicsit más (ezt a fordítások is visszaadják) – micsoda változatosság, micsoda gazdagság.(E versszak előtt ott az utasítás: meghajolva.)

 
Immár a nap leáldozott,    

Teremtőnk, kérünk Tégedet:    

légy kegyes és maradj velünk    

őrizzed, óvjad népedet!   

Álmodjék Rólad a szívünk,    

álmunkban is Te légy velünk,

Téged dicsérjen énekünk,    

midőn új napra ébredünk.

Adj nékünk üdvös életet,
szítsd fel a szív fáradt tüzét:
a ránk törő rút éjhomályt
Világosságod rontsa szét!
Kérünk mindenható Atyánk,
Úr Jézus Krisztus érdemén,
ki Szentlélekkel és Veled
Uralkodik, s örökre él. Ámen.
(A fordítás Sík Sándor szövegének felhasználásával készült.)

 

 
 

Események templomunkban

Két kislány: Orsolya Anna és Zsuzsa Zsofia részesült a keresztség szentségében templomunkban az első vasárnapi szentmisében.

Hajdúsámsonból két temetés volt az elmúlt hónapban.

Krisztus király vasárnapján szokás szerint szentségi áldást kapnak a kerek évfordulót ünneplő házaspárok: Hajdú Lajos és felesége, Erzsike (45.); Bárány András és felesége, Marika(30.); Németh István és felesége Jutka (15.) - akik házasságát e nyáron harmadik gyermekkel, immár egy kislánnyal, Lillával áldotta meg Isten.

Ugyanezen a vasárnapon (21-én) kezdik meg a felkészülést azok a hittanosok, akik ebben az évben, a hagyománynak megfelelően advent 3. vasárnapján lesznek elsőáldozók. 

A Szent Erzsébet égi születésnapját követő vasárnapon az egész országban, egyházunk karitatív munkájának támogatására gyűjtünk. 

Énekkarunk a református testvéreink evangelizációs hetének programjában is szolgálatot vállalt. Adventben és a karácsonyi szent időben további közös alkalmakra készülünk.

Advent hétköznapjain (november 29-étől kezdve) a szokásos módon Rorátéra (6 órakor kezdődő hajnali misére) várjuk közösségünk tagjait, kik ilyen módon is szeretnének lelkileg felkészülni karácsonyra. Szombaton viszont az esti szentmisében gyújtjuk meg a következő heti gyertyát az adventi koszorún.

Egyre többen díszítik lakásukat is adventi koszorúval. Ez valóban szép szokás, s hagyománya is van. Ám ismerőseink, barátaink nem fognak megharagudni, ha elmondjuk nekik: ez nem asztaldísz, hanem jelkép: hetente eggyel több gyertyát kell meggyújtani rajta, minél közelebb van már hozzánk a világ Világossága. (Nem egyszerre mind a négyet.) A választott nép négy évezredes „sötétben járását” sűrítjük négy hétbe. A szalag színe a böjti (várakozási) időszak miatt lila; a harmadik gyertya lehet rózsaszín: ez az örvendezés vasárnapja. 

Hajdúsámsonban ebben az évben is megrendezésre kerül a: „Karácsony a költészetben” című szavalóverseny. Szabadon választott karácsonyi témájú verssel a mi gyermekeink is benevezhetnek.

Hittanos gyermekeinkhez december 5–én a szentmise végére jön a Mikulás.

„MiT HOZ A MIKULÁS” HATÁRON TÚLI TESTVÉREINKNEK?

Szent Miklós reggelére kiderül, hogy a hazánk határain belül élő felnőtt magyarok kinyilvánítják-e, hogy elfogadják testvéreiknek határon kívül rekedt honfitársaikat. Amilyen örvendetes, hogy kellő számú aláírás gyűjtésével elértük ezt a népszavazást, annyira aggasztó, tudunk-e jól élni a lehetőséggel.

Ez a népszavazás már nem politikai, hanem erkölcsi kérdés: akik eddig kitartottak odaát, akik a legválságosabb helyzetben is meg tudták őrizni magyarságukat, bíznak bennünk. Ne dőljünk be az ijesztgetéseknek, ne féljünk igent mondani, s erre biztassunk minden jó szándékú embert! A Kárpát medencében minden kormány megadta már ezt a jogot az országhatáron kívül rekedteknek, a mienk csak akkor lesz kénytelen megtenni, ha érvényes népszavazáson a többség követeli ezt. Hogy szent karácsony ünnepén minden magyar valóban együtt örülhessen a Megváltó születésének…

Miért szeret ebbe a templomba járni?

Szász Margit néni kicsit szabadkozik beszélgetésünk elején: nem régi tagja ő még közösségünknek. Ám annál buzgóbb, olykor naponta többször is be-betér a templomba. A szentmiséknek pedig szeptember 18-a óta igen hűséges résztvevője. „Úgy érzem, az én idekerülésem valóságos csoda!” – kezdi a beszélgetést. „Évekig nem hittem benne, hogy így sikerül átköltöznöm Nagyváradról… Isten fogta a kezem lépésről lépésre!” Elmeséli, hogy – miután világossá vált számára, hogy át kell költözni (87’ óta itt élő fia meghalt, s egyetlen unokája csak így örökölhet), debreceni nászasszonya hozta el erre a környékre, el tudná-e itt képzelni az életét. Először a református templomot látták meg, s azonnal kérdezgetni kezdte, van-e katolikus is. Épp a mi Nagy Marikánkat szólították meg, ő vezette el először ide, a templomba. Ekkor igent mondott, (Váradon két templom közelében lakott – ezért volt ez ilyen fontos.) Hazetérvén elment a Dicsőszentmárton melletti Szőkefalvára, a Mária-jelenés helyszínére. „Nem kértem én semmit konkrétan, csak annyit, hogy közel szeretnék lenni Szent Fiadhoz…” Hihetetlenül felgyorsultak az események. Menye véletlenül meglátott egy hirdetést. Ő épp átutazott hétvégére. Hétfőn megnézték a lakást, tetszett. Csak az ára… Hihetetlen, de a pénzt is össze tudták szedni… „Mikor kiálltam a teraszra, megláttam a tornyot, itt, a szomszédban. Nem is csak lakástvettem… Átjöttem, és mint a bűnös vámos, hátul megálltam: nem is tudtam mit mondani…” A család is így éli meg: Margit néni „kiimádkozta” a lakást. Ő nem így kérte; s csak imádkozik újra, tovább…

Bemutatunk egy családot: A Pallag Család 

Nehéz elszabadulni ilyenkor munka után este – kezdi szabadkozva Pallagné Ruszkabányai Ági a beszélgetést -, még egy kis mézes kenyeret, még csak ezt, még csak azt… Nem is csoda, hisz négy gyermek édesanyja. Férje, István matematika-fizika szakos tanár a Péchyben; Németh Pista kollégája, sőt szaktársak, hisz ő is inkább informatikát tanít, sőt ő a rendszergazda. S amin némiképp elcsodálkozom, rendszergazda Ági is a Hajdú-Bihar Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálatnál. (Végzettsége: programozó matematikus.) „Országos hálózat a miénk, van egy összefogó rendszergazda csapat is – így lehet vállalni a felelősséget” – magyarázza. Bár kiderül, hogy sok a továbbképzés, s még mikor itthon volt a gyesen, akkor sem szállt ki teljesen a munkából… De pillantsunk vissza a nagycsalád történetébe: Legnagyobb fiuk Dani már II. éves hallgató a budapesti Műszaki Egyetemen. Másfél évvel fiatalabb öccse Peti tavaly érettségizett a Medgyessyben, s ma is ott továbbképzős. Fotográfusnak készül, szeretne bejutni az Iparművészeti Egyetemre, az idén újra megpróbálja. Nehéz dolog, pedig országos versenyen 6. helyezést ért el tavaly pályamunkájával. A következő a sorban Marci. Ő is teljesen más érdeklődésű: a történelem mellett a színjátszást szereti legjobban. Arany jelvényes drámakörükben gyakran játszik főszerepet: pl. Szélestenyerű Fejenagyot a Helység kalapácsában, sőt a vénlány Dorottyát Csokonai vígeposzában (csak a megfiatalított szépséget játszotta kislány). Ő az Ady Gimnázium dráma tagozatát célozza meg. (Egyébként nevével az elmúlt számban találkozhattunk a bérmálkozók között.) A négy éves Sára, az egész család öröme éppúgy késői kislány mint édesanyja volt a maga családjában három fiú után. (Hogy ismétli magát a családtörténelem…) Bátyjaival kölcsönösen rajongnak egymásért, a fiúk kezdettől fogva részt vettek gondozásában, s hétvégeken Sára alig várja haza a kollégista Danit.

A család csak a 90-es évektől lakik a Tócóskertben.

Előtte a Jézus Szive plébániához tartoztak, Nyizsnyánszky atya hívei voltak. Akkor még Ági édesanyja mellett ültek sorban a fiúk a vasárnapi miséken. Esküvőjüktől Sára kereszteléséig minden szentséget ott kaptak meg. Ági örömmel emlékszik vissza az ottani közösségi életükre, az ifjúsági dalokra, a tardosi táborokra a svetitsesekkel – András atya vezetésével. Ő, akit kicsi korától ebben neveltek, itt élte meg férje személyén keresztül milyen a felnőtt kori hitre ébredés… A kirándulás, túrázás azóta is kedvenc időtöltése a családnak, bár az utóbbi időben csak a „négy férfi” tud menni, az édesanya még itthon marad Sárával. De ez nem gond. A családban folyton zajlik az élet, mindig történik valami. „De én nagyon hálás vagyok a Jó Istennek értük, mindannyiukért…” – ezzel zárjuk a beszélgetést.

Egy a hónap szentjei közül: Nagy Szent Leó pápa
Rómában halt meg 461. november 10-én.

440. szeptember 29-én szentelték püspökké. Püspökké szentelésének évfordulóján évről évre maga köré gyűjtötte a püspököket, papokat és híveket, és tanította őket. 

Pápaságának idején különböző eretnekségekkel kellett megkűzdenie, a legnagyobb küzdelmet azonban a monofizita Eutükhésszel kellett megvívnia, aki szerint Krisztusban csak egy természet van, az isteni, tehát Krisztus szerinte nem volt igazán ember. Ez a tanítás Krisztus egész megváltó művét kérdőjelezte meg, és fölkavarta a keleti egyházat. 

Leó életének csúcspontja 451. október 10-én következett el. Miután a niceai zsinat előtt fölolvasták dogmatikus levelét, a résztvevők egyöntetű lelkesedéssel kiáltották: ,,Ez az Atyák hite, és az Apostolok hite! Péter szól Leó által! Valamennyien ezt hisszük!'' 

452-ben Leó a hunoktól mentette meg Rómát és lakosságát azzal, hogy bátran Attila elé vonult, és visszafordulásra bírta. 

A régi liturgikus források 461. november 10-re teszik Nagy Szent Leó pápa temetését. 1969-ben az ünnepet a szent pápa halála napjára helyezték át. 

Petrik János

Szép gondolat

…mert vétkesek közt cinkos, aki néma. Atyjafiáért számot ad a testvér:

Nincs mód nem menni, ahova te küldtél. (Babits: Jónás könyve)

Gyermekeinknek- egy kis feladat

Múlt havi rejtvényünkre megfejtés nem érkezett

Újabb feladványunk (a válasz egy betegség):P

R

Egy csepp derű - felnőttnek sem árt

Egy oroszlán meg akar enni egy embert, s ádázul kergeti. Az ember fennhangon így fohászkodik: „Uram, add, hogy ez az oroszlán, vallásos legyen!” Mire az oroszlán: „Édes Jézus, légy vendégünk…”

Ez az 50. - ötvenedik szám – 50. ötvenedik szám – 50. ötvenedik szám – 50. ötvenedik!