TÓCÓI HARANGSZÓ
A Szent Család Templomból
5. évfolyam 12. szám - az Úr 2004. évének december havában.
Himnuszról- Himnuszra
Véget ér a 2004. év számindító rovata, a himnuszok bemutatása. (Hogy mi lesz a következő téma, egy hónap múlva megtudjuk). Most több adventi himnusz közül lássuk a legszebbet (legalábbis, ahogy én gondolom): Szent Ambrus: Veni Redemptor gentium kezdetű himnuszát. Már itt, a IV. sz.-i szövegben olvashatjuk, hogy a Szent Szűz „templom, hol Isten megjelent”, majd a nászteremből kilépő királyi vőlegény szédületes útja tárul elénk Atyja trónusától a poklok mélyéig és vissza. 

 
 
Népek megváltó Istene!
Szűztől születve megjelenj!
Csodálják minden századok:
Istenhez illő születés!
Megindul Atyja székitől,
s atyjához ismét visszatér,
bejárva poklok mélyeit,
föl, az isteni trónusig.
Nem férfiúnak magja ez,
de titkon való ihletés,
test lesz az örök szent Ige,
megvirágzik a szűzi méh.
Ki az Atyával örök egy
a test páncélját fölveszi,
mi testünk gyöngeségeit
örök erővel hatva át.
Áldott gyümölcse megterem,
de szüzessége megmarad,
erény zászlói fénylenek,
Templom, hol Isten megjelent!
Immár fénylik te jászolod,
az éjből új nap támadott,
mit nem borít el semmi éj,
Szünetlen hittel tündököl!
S a nászteremből ím, kilép
királyi házból Vőlegény,
mint Isten-Ember égi Hős,
hogy útját futva járja be.
Urunk, dicsérünk Tégedet,
aki a Szűznek Fia vagy,
Atyádat és Szentlelkedet
örökké, minden századon.
 

Események templomunkban

A hónap első vasárnapján egy gyermeket kereszteltünk meg: Garai Krisztiánt.

Egy halottja is volt közösségünknek, Dr. Nagy Antalné, Laczi Klára.

Advent 3. (Gaudete!) vasárnapján hat gyermek járult első áldozáshoz. Kívánjuk, hogy továbbra is legyenek közösségünk buzgó tagjai!

Az eucharisztia évében minden hónap második vasárnapján a szentmiséhez kapcsolódóan rövid közös szentségimádást végzünk; advent csütörtökein pedig du. 5 órától András atya előadást tart az oltáriszentségről. 

Szintén advent 3. vasárnapján énekkarunk a tócóskerti reformátusok „Hallelujah” kórusával együtt énekelt a Kossuth téren a vasárnapi gyertyagyújtás alkalmával. Az elmúlt évek szép hagyományát folytatva az idei karácsonyi időszakban is lesz közös éneklés mindkét templomban: nálunk, ahogy ez már lenni szokott, Szent Család vasárnapján, amely ezúttal karácsony másnapjára esik, a szentmise után; a Széchenyi kerti templomban pedig a következő vasárnapi istentisztelet keretében: 2005. január 2-án (Vízkereszt ünnepén) de. 10 órától. 

A karácsonyi és év végi ünnepeket a már kialakult hagyomány szerint tartjuk meg templomunkban: kiemeljük itt a 24-i éjféli misét: elődeink a legnehezebb körülmények között sem tudták elképzelni a karácsonyt éjféli mise nélkül.

December 31-én este hálaadásra, éjfélkor pedig szentségi áldásra várjuk testvéreinket! 

„Ünnepi” gondolatok 2004 karácsonyán

Furcsa karácsonyi gondolataim vannak mostanság, belátom, kicsit ünneprontók, de december 5-e óta talán ezen nem kell csodálkozni. (Vajon hogyan kerül be ez az esemény gyermekeink történelemkönyvébe?) Milyen szívvel készülnek azok az emberek a karácsonyra, akik határon túli testvéreinket megtagadták. Vajon túléljük ennek következményét? Túl kell élnünk az ünnepeinket is, melyek egyre kevésbé ünnepek, egyre inkább egyes emberek nyereségvágyának kiszolgálói. Egy igazi karácsonyt, hajszolt és fárasztó készülődés helyett, hatalmas pihenéssel tudnék elképzelni. Talán lenne egy kis karácsonyfánk - bár sajnálnám szegény fenyőt, amit csak ezért vágtak ki -, feldíszítenénk a feleségemmel, szépen, komótosan, nem kellene sietnünk, aztán hallgathatnánk egy kis zenét, megajándékoznánk egymást valami aprósággal, melyet mi magunk készítettünk, megvacsoráznánk kettesben, gyújtanánk egy gyertyát, és imádkoznánk születendő gyermekünkért. Almási Gábor
Miért szeret ebbe a templomba járni?
Mottó: „Az én erőm az erőtlenség által ér célhoz.”

Moldoványi Lajossal egyik hajnali mise után beszélgetünk, teázás közben. „Isten különleges kegyelme hozott el ide… Sokáig voltam munkanélküli, mígnem a Vörösmarty Általános iskolában lettem éjjeli őr. Nem nagy dolog, de én hálás vagyok érte. Egy hétköznap véletlenül bejöttem ebbe a templomba, s egyből megfogott itt valami… Azóta váltakozva járok a Szent Annába és ide. Még rorátéra is, de a vasárnapokra külön ügyelek: egyszer oda, egyszer ide… Hosszú úton jutottam én el Istenhez: kicsi koromban megkereszteltek ugyan, de 40 éves koromig sokfelé keresetem a helyemet. Végre rájöttem, hogy egy igazán nagy dolog van: a Szentírás, s visszataláltam az egyházba. Katekumen lettem a Szent Annában. 2000-ben voltam elsőáldozó, s meg is bérmálkoztam. Megpróbálom az irgalmasság útját járni, bár nem vagyok tag, de vagy négyszázszor olvastam már Faustina?nővér könyvét. Keresztény testvéreimben gyakran megérzem a rokonlelket, s nagy örömmel tölt el, ha – miután beszélgetni kezdünk – valóban kiderül lelki összetartozásunk… Családomról csak annyit, hogy egy gyermekem és egy csodálatos unokám van.

Bemutatunk egy családot: A Kis Család 

A családfő, Tibor mutatja be nekem népes családját. Rokoni és baráti szálak egyengették útjukat szülőfalujából, Érmihályfalváról Magyarországra. Testvérbátyja már 1993 óta itt élt, így volt alkalmuk megtervezni az áttelepülést. ’98-ban vettek házat a Pesti utcán, s ’99-ben jöttek át. Munkájuk is akadt, Tibor építőmérnök. Felesége, Erzsébet laborvezető a konzervgyárban (ő élelmiszeripari üzemmérnök). Tibor szerint elhelyezkedésükben sokat számított a felsőfokú végzettség. Erzsébet református, felváltva jár mindkét templomba. „Mára kisimultak már a vallási különbségből fakadó hullámok” – mondja Tibor. A gyermekek valamennyien katolikusok. A legnagyobb TiborTamás(az utóbbi nevét használja), 2002-ben érettségizett a Csokonaiban, jelenleg egy „Discimus” nevű felsőfokú intézménybe jár (az agráregyetem épületében működik), itt angol nyelvi és kereskedelmi képzésben vesz részt. Öccse, Péter a Vegyipari Szakközépiskolában tizedikes. Szeret ide járni, mert „jó a csapat”. A környezetvédelem érdekli közelebbről, ezen a szakon van. Az ikrek következnek: András és Miklós. Ők nyolcadikosok a Kölcseyben. Félszavakból is megértik egymást, apjuk megfigyelte, hogy van egy jellegzetes „tolvajnyelvük” kizárólag egymás számára, hangokon alapszik, de nem beszéd. Kész talány ez a sajátos kommunikáció. Érdeklődésük is hasonló- nyelvi jellegű – a Fazekas Gimnázium nyelvi tagozatára szeretnének jelentkezni. „Néha még én is összetévesztem őket…” – mondja mosolyogva édesapjuk, pedig „egyenruha” aztán nincs…A család természetesnek tarja a vallás gyakorlását a lehetőségekhez képest. Tibor azt tapasztalja, hogy itt nehezebben megy, mint otthon. S minél fiatalabbak a gyerekek, annál inkább érvényes ez. A nagyobb fiúk otthonról hozták a ragaszkodást. Ott a nyílt tiltás ellenére erősebb volt a kötődés, ideát a közömbös vagy éppen ellenséges környezetben sokkal nehezebb vallásosnak lenni. Elkél a biztatás: az ikrek még nem bérmálkoztak. „Kell vagy 25-30 év, míg helyreáll a háború előtti természetes állapot.” – Tibor kijelentése egyértelmű és optimista. Így legyen. 

Velük együtt jött át a megözvegyült nagyapa: Miklós, aki azóta is velük él a négy szobás lakásban. Hat férfi és egyetlen nő! - csodálkozom. „Minden férfi elvégzi – még ha olykor morogva is – ami ki van rá szabva. Megértjük, hogy csak így működik a család.” – fejezi be derűsen a beszélgetést.

Egy a hónap szentjei közül: Xavéri Szent Ferenc
1506. április 7-én született. Megtagadta minden földi vágyát, és honfitársa, Loyolai Ignác társaságához csatlakozott. Ferenc 1534. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén Ignáccal és öt hasonló gondolkodású társával együtt letette a szegénységi és tisztasági fogadalmat. Azt is megfogadták, hogy elzarándokolnak a Szentföldre. III. Pál pápa Ferencet Indiába irányította. 1542. május 6-án érkezett meg Goába. Szeptember végén újra hajóra szállt és a Comorin-fok (az Indiai-félsziget legdélibb pontja) körül élő gyöngyhalászok közé ment, akik közül 1535-37 között mintegy húszezren megkeresztelkedtek. Legátusi megbízatása azonban elszólította, mert a terület, amely hozzá tartozott, a Jóreménység fokától (Afrika legdélibb pontja) Kínáig terjedt. Így Ferenc állandóan úton volt. Malakkán meghallotta, hogy a Kínai-tengertől keletre új szigeteket fedeztek föl: Japánt, a felkelő nap országát. Így találkozott az első japánokkal, akik itt kerestek menedéket. Magával vitte őket Goába, útközben tanította nekik a keresztény hitet, és meg is keresztelte őket. Közben megérlelődött benne a terv, hogy ezzel a három japán kereszténnyel fölkeresi Japánt. Két évet töltött Japánban, majd Kínúába indult, hogy ott is evangelizálhasson. Egyedül utazott. Augusztus vége körül érte el Kanton közelében a kis San Csao sziklaszigetet, amelyen át be akart jutni az országba, ha másként nem, hát egy csempész dzsunkáján. A kínai azonban, akivel Ferenc megegyezett, cserbenhagyta. Ebben az elhagyatott, reménytelen helyzetben Ferencet láz támadta meg, és 1552. november 3-án a reggeli órákban meghalt. Xavéri Szent Ferencet egyházunk ma is a missziók egyik védőszentjeként tiszteli.Petrik János
Szép gondolat:
A karácsonyfa panaszkodik
El-elnézlek, ti hontalan fenyők,
Ti erdő-testből kitépett tagok.

Hányan mondhatják el ma veletek:

Ó én is, én is hontalan vagyok!

Piacra vitték testem, s a lelkem,

És alkusznak az életem felett.

És fehér vattát aggatnak reám:

Mű-zúzmarát a zúzmara helyett.

Tudom. Elszárad a levágott kar,

Tudom: én vissza nem jutok soha

Az ősrengeteg anyakebelére.

Sorsom: lapály a csúcsokért cserébe,

S a végtelen helyett egy szűk szoba.

A karácsonyfa énekel
Ha szűk szoba: hadd legyen szűk szoba.

A szűk szobában is terem öröm,

Gyúl apró gyertya ínség éjjelén,

Ó csak ne legyen sorsom bús közöny,

Ó csak legyek a fény forrása én,

Apró gyermekek bálványozott fája,

Én az idegen, én a jövevény.

Égő fenyőfa, égő áldozat,

Akit az Isten ősi otthonából 

Emberek örömére elhozat.

Csak rajzolódjék mélabús árnyékom

S imbolyogjon a szűk szobák falán.

- Mindegy, hogy mi lesz velem azután.

(Reményik Sándor)


 
Gyermekeinknek- egy kis feladat
Hittanosaink téli tábora december 27-30. között lesz Bélapátfalván, reméljük havat is találunk a hegyekben.
Végre szép számban érkeztek megfejtések előző havi rejtvényünkre. A megoldás: egy betegség, amelyből annyi embert meggyógyított Jézus: „lepra” Nyerteseink: Cseh Barbara, Szűcs Boglárka és Zsákai Máté. Újabb kérdésünk: Milyen testi fogyatékossága van a betlehemes játékok öreg pásztorának, amelyből aztán sok humoros fordulat származik?

Egy csepp derű - felnőttnek sem árt

Kik voltak az első kommunisták? … A három királyok, mert csillag után mentek és istállóba érkeztek.