TÓCÓI HARANGSZÓ
A Szent Család Templomból
8. évfolyam 7. szám - az Úr 2007. évének július havában.

A Tízparancsolat - 7. Ne lopj!

A hetedik parancsolat tiltja a felebarát javainak jogtalan elvételét vagy megtartását, és a felebarát javaiban való károkozást, bármilyen formában történjék. A földi javak és az emberi munka gyümölcseinek kezelésében igazságosságot ír elő és szeretetet. A közjó miatt föltételezi a javak egyetemes rendeltetését és tiszteletben tartását, és a magántulajdonhoz való jogot. A keresztény élet arra törekszik, hogy e világ javait Isten és a felebaráti szeretet kifejezésére használja. 
Az embernek az a jogos magántulajdona, amit becsületes munkával szerzett. Ezt elsősorban önmaga és a családja javára használhatja, de adott esetben a közjó szolgálatára is át kell adnia. Aki a másik személynek, vagy közösségnek a jogos tulajdonát igazságtalanul elsajátítja, az vét a 7. parancs ellen. A károkozás súlyától függ, hogy súlyos, vagy bocsánatos bűnt követ el. A bűnbánathoz hozzá tartozik az okozott kár megtérítése, jóvátétele is. A mai leggyakoribb bűnök a parancsolat ellen: lopás (munkahelyi is!), csalás (adó, potyázás - közjárműveken), munka terén (lógás, a munkabér visszatartása), társadalmi szinten - a közjó elsajátítása. További részletek a Katekizmus (KEK) 2401-2463. pontjaiban találhatók.Anna

Események templomunkban

Július első vasárnapján három gyermek: Zsuzsanna, Beatrix és Dániel Viktor kapta meg a keresztség szentségét, temetés most nem volt plébániánk területéről. Volt viszont egy esküvő: Ruzsányi Zoltán és Rásó Edit kötöttek házasságot templomunkban.

Egyházmegyei máriapócsi zarándoklatunk idén július 29-ére esik. Most ezen a búcsún püspök atyánk papot is szentel. Aznap nem lesz római katolikus szentmise templomunkban. A busz reggel 7 órakor indul a sekrestye felőli parkolóból, jelentkezni és az útiköltséget (1000 Ft/fő) befizetni Kind Imrénél lehet a sekrestyében. 

Hittanos SMS Szilvásváradról J

Szilvásvárad kis település a nagy Bükk ölében. JItt töltöttünk néhány napot június 17 és 23 között "apró szentjeinkkel", mialatt megnéztük a 615m magasan lévő, Jubileumi kilátót, látogatást tettünk az Istállóskői ősemberbarlangban, megmásztuk a Dédes sziklákat,átéltük a Kalanderdő izgalmait kisvonatoztunk, fociiiiiiiiiiiiiiiiiiiiztunk, érdekes köveket keresgéltünk a patakokban, és végül bagolytúrával koronáztuk ottlétünket. JEsténként vetélkedtünk, játszottunk imádkoztunk és 2x féltünk a vihartól.J Jókat főztek a nagyok (mi) és ettek a bátrak (ők). J Mindehhez András atya biztosította a lelki hátteret a szentmiséken való buzdításokkal. J Hát….jövőre is JMariannAnna

Gyermekkel a misén

Országot-világot járva betéved az ember néhány halott templomba. Németországban Isten olyan elfeledett házaiban is jártam, amiket könyvtárrá, hangversenyteremmé, lakóházzá, netán mozivá alakítottak. Mondanom sem kell, elkeserítő volt, de éreztem némi szomorúságot akkor is, amikor egy-egy Magyarországi, 'rideghangulatú" templomban jártam. Vannak családias templomok, de akadt olyan is, ahol szúrós szemmel néztek rám, amikor beállítottam feleségemmel és kislányommal. Szerencsére a mi templomunk valóban Szent Család templom. Még egyedülálló fiatal srác voltam, amikor András atya megszakította az egyik prédikációját, hogy elmondja, nem baj az, ha a gyermekek a maguk módján (egy kis sírás-rívást, egy kis rohangálást, vagy akár tapsolást beiktatva) vesznek részt a misén, végül is ez a templom attól lesz igazán Szent Család templom, hogy családok vannak a közösségben. Amikor a fiam megszületett, elgondolkodtam rajta, hogy két pici gyerekkel nehézkes részt venni a misén, és lehet, hogy jobb lenne, ha a feleségemmel felváltva járnánk templomba. Mondjuk egyikünk a görög misére menne, így valaki otthon maradhatna a gyerekekkel. Végül beláttam, hogy ez butaság. Az az igazi, ha a családunk együtt vesz részt a szentmisén.
Minden kisgyerekes szülő nevében kérem mindenki megértését, hiszen a templomban különösen nehéz fegyelmezni. Ha rászólunk a gyerekre, az is hangos. Ha megfogjuk, hogy ne rohangáljon, sokszor elkezd bőgni, ami szintén nagyon hangos. Vihetünk a gyerkőcnek játékot, hogy lekösse magát, de egy igazán eleven gyermek még egy plüssmacival is tud zajt csapni, és még sorolhatnám. 

Az is igaz, hogy otthon el lehet a gyermekkel beszélgetni arról, hogyan kell viselkedni a templomban. Meg is tesszük. Kislányomat például kiokosítottam, hogy a templomban jól kell viselkedni. Nem szabad rohangálni és beszélni, hanem figyelni kell a pap bácsira. Lányom ártatlan szemmel bólogatott, és megígérte, hogy jó lesz. Egy ideig be is tartotta, amit ígért, de aztán a prédikáció közepén erős kis hangján határozottan és jól hallhatóan közölte velünk, hogy bekakált. 

Nézzük hát el a gyerekeknek, hogy gyerekek, és akiket zavar botladozásuk, azokat különösen kérem, hogy imádkozzanak értük, hogy egész életükben kitartsanak Krisztus mellett! 

Telnek az évek... - Mi újság a Gyarmati családban?

Gyarmatiék közösségünk alapító családjai közé tartoznak, már kezdetektől hozzánk járnak szentmisére, először a kápolnába, majd a felépült templomba A családapa, Barna a Forrás Lelki Segítők Egyesületénél dolgozik szociális asszisztensként (eredeti szakmája, a hangszerkészítés megmaradt hobbinak), és még tanul is: a Debreceni Egyetem Pedagógiai Főiskolai Karán szociálpedagógus szakot végez levelezőn, most zárta le a második évet. Felesége, Gyöngyi eredetileg pedagógus, az Egyházmegyei Levéltár és Könyvtárban dolgozik. Szociálterápiás csoportterapeuta végzettsége is van, ezt alkalmanként használja, például szociális területen dolgozók részére tart akkreditált továbbképzést. Barna baptista, de hogy együtt legyen a család (a gyerekek mind katolikusnak vannak keresztelve) ő is hozzánk jár vasárnaponként szentmisére. Gyöngyi tagja a képviselőtestületnek, a karitatív és a családpasztorációs munkacsoport munkájában vesz részt aktívan. Gitárjátékával és énekhangjával erősíti az ifjúsági zenekart, ötgyermekes családanyaként nem kis teljesítmény, hogy ennyi mindenre marad ideje és energiája. Aktívan részt vesznek a Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete programjain, és külsőleg kapcsolódnak a Kána közösséghez (ez egyfajta házaspár-misszió, fő célja, a házastársak kapcsolatának megerősítése), pont most hétvégén utaznak lelkigyakorlatra - ezúttal csak résztvevőként.
A gyermekek koruknak és érdeklődési körüknek megfelelően szintén mind bekapcsolódnak a plébánia életébe. A legnagyobb fiú, Gábor 20 éves, a Medgyessy Ferenc Gimnáziumban érettségizett (képzőművész-tagozatra járt, és bár nem ilyen irányban tanul tovább, mai napig szívesen rajzol). Egy év kihagyás után, amit a német középfokú nyelvvizsga megszerzésére fordított, a Debreceni Egyetem mérnök-informatika szakos hallgatója, most zárta az első évet. Hobbija a zenélés, ügyesen gitározik, ő is tagja az ifjúsági zenekarnak. Tamás idén érettségizett a Gábor Dénes Szakközépiskolában. Ő műszaki érdeklődésű, és tehetséges is: országos versenyeken 6. illetve 17. helyezést ért el elektronikából (ez nem csak az érettségi alól adott neki mentességet, de a főiskolai felvételi alól is), ezenkívül konstruktőri versenyen is sikerrel szerepelt. Jövőre még marad az iskolában, itt egy év alatt technikusi képesítést szerezhet, távolabbi terve pedig a Kandó Kálmán vagy a Műszaki Egyetem. Ő is szeret zenélni, 6 évig tanult zongorázni, azóta is szívesen leül játszani egy kicsit, emellett ő is gitározik. Zoltán és Ádám között mindössze 15 hónap van, így ugyanarra az évfolyamra járnak, de különböző az érdeklődésük. Zoltán most volt 9.-es a Povolny Ferenc Szakképző Iskolában, faipari szakon tanul. Az ő hobbija a tánc, komoly szinten versenytáncol, eredményeit több oklevél és díj bizonyítja, köztük egy kiemelt arany minősítés. Ádám a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium tanulója, általános tagozatra jár. Az ő erőssége a nyelvtanulás: franciául és németül tanul. Ő is zongorázik, idén zárta le a 6. évet a zeneiskolában. Szeret focizni, biciklizni. Lelkes ministráns, hétköznapi szentmisékre is eljár "szolgálni" (most Gáborral és Zoltánnal együtt épp az ifjúsági táborban vannak...) A négy fiú után a legkisebb gyermek kislány, bár már nem is olyan kicsi: Zsuzsi 8.-os lesz a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában. Jó tanuló, szeret tervezgetni, az építészet és a lakberendezés érdekli leginkább. Már ő is egész ügyesen gitározik (ez nem meglepő ebben a zeneszerető családban), csak nem nagyon szeret szerepelni.

A beszélgetés végén Gyöngyi megjegyzi: szép dolog a nagycsalád, de sok nehézség is jár vele: kőkemény munka áll a hátterében, hogy minden működjön, az anyagi gondok mellett rengeteg energiát kíván a szervezés, hogy mindenkinek minden időben be legyen fizetve, minden a helyén legyen (bizony már rég kinőtték a háromszobás panellakást – de nagyon ötletesen kihasználnak minden helyet). Ám mindent összevetve, egy percig sem bánták meg soha, hogy nagycsaládot vállaltak.

A vasárnapi szentmiséken felolvasó családok:

Júl. 15. (Évk. 15. vasárnap): Mária légió
Júl. 22. (Évk. 16. vasárnap): Hajdú család

(Júl. 29. (Évk. 17. vasárnap): Máriapócsi zarándoklat)

Aug. 5. (Évk. 18. vasárnap): Betánia közösség

Aug. 12. (Évk. 19. vasárnap): Asztalos család

Egy a hónap szentjei közül: Lellisi Szent Kamill

1550. május 25-én született Buchianicóban. "Nehéz" gyermeknek számított, édesapja ritkán volt otthon, édesanyját 12 éves korában elvesztette. Édesapja iskolába küldte, de Kamillónak nem fűlött a foga a tanuláshoz. Inkább csavargott, kockázott és kártyázott. Ezért az édesapja arra gondolt, hogy katonának adja. 
Az egyik ütközet közben az apa váratlanul meghalt, Kamilló pedig megbetegedett, lázas volt. A jobb bokáját is felhorzsolta, és a seb, mivel nem vetett rá ügyet, begyulladt és kezdett gennyedni. Egy szál magában a világon, pénz nélkül, betegen megfogadta, hogy ferences lesz. De amikor állapota jobbra fordult, elfelejtette az egészet. Mielőbb vissza akart kerülni a sereghez, amely Lepantónál ragyogó győzelmet aratott. De a seb a lábán ezt nem tette lehetővé. Így Rómába ment, hogy a Szent Jakab-kórházban kezeltesse magát. A kezelés idejére Kamilló is beállt betegápolónak, de mert összeférhetetlennek, fegyelmezetlennek bizonyult, és szenvedélye volt a szerencsejáték, hamarosan elbocsátották. 

Később újra visszatért a Szent Jakab- kórházba, örömmel fogadták, majdnem megválasztották a ház vezetőjévé. Nagy szeretettel ápolta a betegeket és fájt neki, hogy a többi ápoló szeretetlenül bánt velük. Közösséget akart alapítani, de gyóntatója, Néri Szent Fülöp - nem javasolta. Kamilló tehát harminckét évesen beült az iskolapadba, és elkezdett latint tanulni. Két év múlva pappá szentelték. 

1591-ben XIV. Gergely pápa jóváhagyását adta a betegeket szolgáló kongregációhoz, Kamillót, egyhangúlag megválasztották generálisnak. Petrik János

 

Szép gondolat

A szeretet igazi édesanya, amely melengeti a gyengélkedőket, munkára serkenti a tettrekészeket, megfékezi a nyugtalanokat; kinek- kinek azt nyújtja, amire szüksége van, mindenkit édes gyermekeként szeret.(Szent Bernát)

Gyermekeinknek- egy kis feladat

Múlt havi rejtvényünk megfejtése: a pápai és a magyar himnusz. Mindössze egy megfejtés érkezett: Papp Balázs veheti át nyereményét a sekrestyében. Új feladványunk: Melyik a kakukktojás? teljes szívedből - minden erődből - teljes elmédből - teljes lelkedből - legjobb tudásoddal 

Egy csepp derű - felnőttnek sem árt

Pistikét felelteti biológia órán a tanárnő. A következő kérdést teszi fel:

- Mondj egy ritka afrikai állatot! - Jegesmedve! - vágja rá Pistike. - De Afrikában nincs is jegesmedve! - szörnyülködik a tanárnő. - Akkor valóban ritka!